Átadták a Nemzet Művésze díjakat

2016.11.03. 11:42

Koltai Lajos operatőr, Mécs Károly színművész, Bán Ferenc építőművész, Kalász Márton költő, író, műfordító és Varga Imre szobrászművész lépett a Nemzet Művészei közé.

A díjat csütörtökön a Pesti Vigadóban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke adta át.

A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére 2013-ban alapította az Országgyűlés. A díjjal a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőit jutalmazzák személyes megbecsülésük és méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. A Nemzet Művésze díj Bizottság 2016-ban öt művésznek ítélte meg.

Bán Ferenc építőművész, Kalász Márton költő, író, műfordító, Koltai Lajos operatőr, filmrendező, Mécs Károly Színművész és Varga Imre szobrászművész lépett a Nemzet Művészei közé csütörtökön.

Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr csütörtök óta a Nemzet Művésze isFotó: Adrián Zoltán - Origo

A filmművészet kategórájában Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, a magyar filmművészet nemzetközi megbecsülése terén nyújtott

kiemelkedően gazdag operatőri életművéért kapta az elismerést.

Mécs Károly Kossuth-díjas színművész, az MMA rendes tagja a magyar- és világirodalom klasszikus szerepeinek értékteremtő megformálásáért,

a filmművészet terén nyújtott feledhetetlen alakításainak megbecsüléseként lett díjazott.

Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész is a Nemzet Művésze márForrás: MTI/Zih Zsolt

Az irodalom területén Kalász Márton Kossuth-díjas költő, író, műfordító, az MMA rendes tagja a kortárs magyar irodalom történetét gyarapító költői életműve elismeréseként és

értékteremtő műfordítói tevékenységének megbecsüléseként részesült a kitüntetésben.

Kalász Márton Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító Őrmezőn, a Költők Parkjában 2013-banForrás: MTI/Czimbal Gyula

Varga Imre Kossuth-díjjal kitüntetett szobrászművész a kortárs magyar szobrászművészet iskolateremtő megújítása, a klasszicista-realista eszményt megújító monumentális szoborkompozíciói kultúrtörténeti jelentőségének elismeréseként érdemelte ki az elismerést. Varga Imre helyett fia, Varga Mátyás szobrász, festőművész vette át az elismerést csütörtökön.

Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész is a Nemzet Művésze csütörtök ótaForrás: MTI/Illyés Tibor

Építőművészet díjkategórában Bán Ferenc Kossuth-díjas építőművész, címzetes egyetemi tanár, az MMA rendes tagja a kortárs építészeti kánon részeként értelmezhető, plasztikus formavilágot megjelenítő, progresszív szellemű életmű, valamint építész generációkat kiművelő oktatói pályafutása elismeréseként és nagyrabecsüléseként vehette át a díjat.

Balog Zoltán csütörtöki ünnepi beszédében elmondta: "ma elismerjük azokat a művészeket, akik életükkel és műveikkel

az egyetemes magyar emlékezet, a nemzet kincsestárának elidegeníthetetlen részei lettek.

Balog Zoltán azt is mondta, hogy "a művészet és művészeink erejét, alkotásaikat újra és újra el kell ismernünk, de

nemcsak észre kell venni, hanem értékelni is.

Az elismerés nem csak hangzatos szó, hiszen a díj hozzá méltó életjáradékkal jár".

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke beszédében azt mondta, "a bírálótestület szakmailag megalapozott, méltányos döntést hozott". Emellett pedgi azt kívánta díjazottaknak, hogy

alkotótevékenységük fénye világítsa be a magyar művészet épülő új útjait hazánkban és szerte a világban.

A Nemzet Művésze díjról
A díjat a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a köztestület megalakulásának évfordulója – november 5. – alkalmából adományozza. A díjat a köztestület elnöke és a miniszterelnök vagy az általuk kijelölt egy-egy személy adja át. (Csütörtökön Balog Zoltán és Fekete György adta át a díjakat.)
A díj odaítéléséről a 11 fő Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkotta Nemzet Művésze díj Bizottság dönt. A bizottság két tagját a kultúráért felelős miniszter, nyolc tagját a bizottság elnöke kéri fel, legfeljebb három évre.
A díjazottak az adományozásról okiratot kapnak, jogosultak a Nemzet Művésze cím viselésére, és az adományozást követő hónap első napjától életjáradékban részesülnek. Az életjáradék havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa.
A díjat a következő művészeti területek képviselőinek adományozzák: színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet.
A Nemzet Művésze cím előfeltétele a Kossuth-díj, és az, hogy az illető már betöltse a 65. életévét. Tánc- és cirkuszművészeknél az életkori alsó határ valamivel kevesebb: legalább 50 évesnek kell lenni a művésznek.
A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti. Törvény alapján a díj az első két alkalommal (2014-ben és 2015-ben) a fent hivatkozott művészeti területeken törvényben meghatározott keretszámok szerint adományozható.
A 2015. évi adományozás után a köztestület elnöksége dönthette el, hogy megüresedés esetén milyen területekről választ új művészeket. Arra mindig figyel a bizottság, hogy minden területről legyen legalább egy Nemzet Művésze díjazott.
A Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze címek valamelyikének viselése nem zárja ki a Nemzet Művésze díj elnyerését. Ahogy az együttes címhasználatot sem. Ilyenkor azonban a Nemzet Művésze elismerésben részesült művésznek választania kell, hogy melyik díja alapján kéri életjáradék folyósítását.