Meghalt Oleg Popov, a leghíresebb orosz bohóc

2016.11.03. 09:16

Oleg Popov volt a leghíresebb szovjet-orosz bohóc, akit a nemzetközi szakma Sunshine Clownként, vagyis a napfény bohócaként emlegetett. A szomorú hírt Dmitrij Ivanov, az orosz állami cirkuszvállalat, a Roszgoszcirk vezérigazgatója jelentette be szerdán.

A 87 éves, világhírű cirkuszművész haláláig fellépett. Szerdán is egy vendégszereplésen volt, egy Rosztov-na-Donu-beli hotel rendelte meg a show-t. A művésszel szerda este szívroham végzett. A Roszgoszcirk szerint Popov békésen, hotelszobájában, egy karosszékében ülve halt meg - írja a Sputnik International.

Popov 1930-ban született egy moszkva környéki faluban, Virubovóban. Tanulmányait a Moszkvai Cirkusziskolában végezte, és 1950-től már egyértelműen

a Szovjetunió legnépszerűbb bohóca volt.

Oleg Popov fellépés előtt a kutyájávalForrás: RIA Novosti/Somov Yuriy

Egész pontosan 1951-ben debütált a szaratovi cirkuszban. Már akkor a jellegzetes kockás sapkát és szőke parókát viselte a fellépésekkor.

Fénykorában elnyerte a Szovjetunió népművésze kitüntetést, és 1981-ben a Monte Carlo-i Cirkuszfesztiválon megkapta a bohócok Oscar-díját, az Arany Bohóc-djíat.

Mindezek ellenére 1991-ben, teljesen elszegényedve kivándorolt Németországba, ahol orosz állampolgárságát megtartva a bajorországi Egloffsteinben, Szerencsés Hans (Happy Hans) művésznéven folytatta pályafutását.

Popov 2015-ben tért vissza először Oroszországba. Tavaly nyáron Szocsiban

elnyerte a cirkuszi Mester-díjat,

majd az év elejétől kezdve 60 alkalommal lépett fel a szentpétervári Chinizelli Cirkuszban, ahonnan - 40 év kihagyás után - Szaratovba vezetett az útja. Rosztovban a tervezett 15 előadása közül csak kettőt tudott megtartani. Popovot valószínűleg Németországban temetik el, ahol lánya is él.