Meghalt Leonard Cohen – derül ki a kanadai énekes, dalszerző és költő hivatalos Facebook-oldalán péntek hajnalban közzétett üzenetből.

"Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy a legendás költő, dalszerző és művész, Leonard Cohen már nincs közöttünk" – áll az üzenetben. Hozzáteszik: Cohennel a zene egyik legnagyobb tiszteletben álló és legtermékenyebb látnoka távozott. 

A közösségi oldalon közzétett rövid üzenet szerint a művész gyászszertartása Los Angelesben lesz "egy későbbi időpontban", a család pedig nyugalmat kér, hogy gyászolhasson. Leonard Cohen 82 éves volt. 

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: AFP/JS 1/Joel Saget

Leonard Cohen Québecben született 1934. szeptember 21-én. Már elismert író és költő volt, amikor 31 évesen, 1966-ban New Yorkba költözött, ahol zenészként is letette névjegyét. Nem telt el sok idő, és erőteljes líraisággal megírt 

dalszövegei miatt a kritikusok csakhamar az idén irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Bob Dylanhez hasonlították. 

Cohen rengeteg zenészt megihletett, sok szerzeményét dolgozták fel mások, neve bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, és hazája legmagasabb kitüntetését, Kanada Érdemrendjét is elnyerte. Gyakran melankolikus dalai csak ritkán lettek slágerek. Legismertebb dalát viszont, a Hallelujah-t 1984-es megjelenése óta már több százan dolgozták fel.

Leonard Cohen pályafutása során több tucat zenei és irodalmi díjat kapott. A többi között többször elnyerte a kanadai zenészszakma Juno-díját, 

kapott Grammy-díjat, amellyel teljes életművét ismerték el, 

és 2011-ben a szintén kanadai zongoraművészről elnevezett Glenn Gould-díjat is neki ítélték oda. 

Leonard Cohen 1967-től összesen 14 stúdióalbumot készített. Utolsó lemeze, a You Want It Darker mindössze három héttel ezelőtt, október 21-én jelent meg. 

Az album címadó dala első helyre került a lemezen. 

A refrénben szereplő hineni kifejezés jelentése 'itt vagyok'. Ezt mondta Ábrahám, amikor először szólította az Úr. Ez az itt vagyok nagyjából azt jelenti, készen állok - ezt a refrénben Leonard Cohen oda is teszi a hineni mögé. 

Rajongói és kollégái gyászolják

"Újabb mágikus hang némult el" - írta csütörtök este a Twitteren Bette Midler amerikai színésznő. Sean Lennon zenész, John Lennon és Yoko Ono fia az Instagramon közölt egy képet Cohenről. "Nyugodj békében. 2016 már hivatalosan is a legszomorúbb év" - írta a képhez. Lin-Manuel Miranda színész-zeneszerző "szívszaggatónak" nevezte Cohen halálát. Mint a Twitteren írta, hálás a zenéért, melyet Cohen hátrahagyott. "Olyan csodálatos ember, olyan csodálatos lélek. A sötétség most még sötétebb lett" - írta Moby amerikai énekes az Instagramon, utalva Cohen utolsó, mindössze három héttel ezelőtt megjelent, You Want It Darker című lemezére.

"Köszönöm, Leonard Cohen. Gyors újjászületést kívánok, barátom" - írta a Twitteren k.d. lang kanadai énekes. Russell Crowe Oscar-díjas ausztrál filmszínész "a csendes éjszakákat, az elmélkedéseket, a kitekintést, a szarkasztikus nevetést és a valóságot" köszönte meg Leonard Cohennek.

Los Angelesben lesz a gyászszertartás

A Facebookon péntek hajnalban közzétett rövid üzenet szerint a művész gyászszertartása Los Angelesben lesz "egy későbbi időpontban", a család pedig nyugalmat kér, hogy gyászolhasson.
Leonard Cohen 82 éves volt.