Adele dalaival lép fel a Harlem Gospel Choir

161315075 Horizontal
Adele
Vágólapra másolva!
December 9-én és 10-én Budapesten lépnek fel a gospel műfajának koronázatlan királyai, a New York-i Harlem Gospel Choir tagjai. A különleges koncerten két magyar tehetség, Király Linda és Arnóczky Noémi is velük énekel majd.
Vágólapra másolva!
A Harlem Gospel Choir Forrás: Bánki Zsolt

Különleges előadást tart a Harlem Gospel Choir december 9-én és 10-én a Millenáris Teátrumban valamint a Hotel Boscolo báltermében. A korábbi nagy sikerükre való tekintettel két időpontban négy koncerten is előadják műsorukat az afro-amerikai zene nagykövetei.

Az amerikai protestáns felekezetek egyházzenéje megkerülhetetlen hatást gyakorolt a világ egészének zenei kultúrájára a huszadik század elejétől kezdve: ezek a gyökerek táplálják a popzene, a blues, a jazz műfajait, és az ezekből kialakult modern zenei műfajok egész sorát.

A mára világhírűvé vált Harlem Gospel kórust

Allen Bailey alapította 1986-ban, a Martin Luther King születésének évfordulójára rendezett ünnepségen, a híres New York-i Cotton Clubban. A kórustagok a harlemi templomok legkiválóbb énekesei és zenészei közül kerültek a társulatba. Az összesen 65 tagot számláló kórus három generációt foglal magában 17 és 65 éves kor között, a turnéfelállás viszont kilenc énekesből áll. A zenekar egyházzenei missziójára jellemző, hogy fellépett már a Vatikánban, II. János Pál pápa illetve XVI. Benedek pápa tiszteletére rendezett koncerteken is. Kulturális missziójuk és üzenetük lényege egymás megértése és elfogadása a hit, a remény, a béke és a szeretet által.

Adele Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A New York-i Harlem templomainak hangulatába évről évre betekintést nyer a magyar közönség a Harlem Gospel Choir fellépései révén, de

a kórus mindig tartogat valamilyen meglepetést a rajongóknak. Idén Adele előtt tisztelegnek,

és az ő dalaiból válogattak egy csokorra valót. A repertoárból nem hiányozhat a Hello, a Skyfall vagy a When we were young sem.

További újdonság, hogy a kórus két magyar fellépővel is kiegészül:

a műsorban Király Linda és Arnóczky Noémi is énekel majd.

Király Linda Fotó: Szabó Gábor - Origo

Király Linda Amerikában született, így nem ismeretlen számára a gospelérzés, amely, mint mondta, szeretettel tölti el. Arnóczky Noémi pedig már ötévesen megkezdte zenei tanulmányait – bár zongorázni is tanult, és karvezetés szakon szerzett diplomát, a mostani előadásokon, december 9-én 3-tól és 7-től a Millenáris Teátrumban, illetve másnap 3-tól és 7-től a Hotel Boscolo báltermében elsősorban énekesi és előadói képességeit kamatoztatja majd.