Animációval álmodták újra a festő démoni figuráit

Gyönyörök kertje GIF
Vágólapra másolva!
Fej nélkül csipegető csirke, kokainra éhes, nyelves kígyó és Justin Bieber hatalmas feje is megjelenik Hieronymus Bosch leghíresebb festményének újragondolt verziójában. 
Vágólapra másolva!

A híres németalföldi festő, Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulójára a holland MOTI (Museum of th Image) felkért egy dizájner csapatot, hogy alkossanak

egy hatalmas videoinstallációt a festő emlékére.

A végeredményt egészen december 31-ig lehet megnézni a bredai MOTI-ban.

A hollandiában dolgozó Studio Smack eddig leginkább videoklipeket készített, most azonban megmutathatták, mire képesek. Az interneten elérhető egy apró ízelítő az óriási projektjükből. Bosch talán leghíresebb munkáját, a Gyönyörök kertjé-t álmodták ebben újra az alkotók - a táblakép középső, legmozgalmasabb részére koncentráltak.

Érdemes elkalandozni az eredeti festmény és a modern animáció alakjai között, mert rengeteg hasonlóság van, de azt már az első másodpercekben ki lehet szúrni, hogy bátran nyúltak Bosch munkájához.

A Gyönyörök kertje című szárnyas oltár - a videóban a középső részt dolgozták fel a dizájnerek Forrás: AFP/Photo12/Ann Ronan Picture Library

A kertben olyan alakokat helyeztek el az animációs feldolgozásban, amelyek egytől egyig a 21. századi nyugati civilizáció vágyait és túlzásait testesítik meg. Van itt önzés, erotika, hiúság és persze fogyasztás is. Az biztos, hogy az eredeti Bosch-képet és ezt a modern, "mozgó verziót"

is órákig lehet nézegetni.

Az összevetés pedig még több időt vehet igénybe, de megéri.

Mi például egész sokáig kerestük a dizájnerek Facebook-bejegyzésében beharangozott

gigantikus Justin Bieber-fejet, de végül meglett.

Aki többet szeretne megtudni a festményről és magáról, Boschról, annak kitűnő böngészési lehetőséget nyújt a Gyönyörök kertjé-nek látványos és nagyon profi, interaktív változata.