Jeff Koons a párizsi terrortámadásoknak emléket állító szobrot készít

- Horizontal panoramic
US artist Jeff Koons' poses next to "Balloon Dog (Red)" on May 11, 2012 during an exhibition preview at the Fondation Beyeler museum in Basel. The Fondation Beyeler is presenting the first exhibition ever devoted by a Swiss museum to the US artist. Koons, likely the best-known living artist, has for decades been causing a furore with the combination of popular and high culture that informs his art. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI == RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE EXHIBITION AND THE ARTIST, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION == / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A tavaly novemberi párizsi terrortámadások áldozatanak emléket állító szobrot készít a városnak Jeff Koons.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre csak tervrajzokon létező monumentális alkotás 10 méter magas lesz, és bronzból, rozsdamentes acélból, valamint alumíniumból készül.

Jeff Koons, aki az egyik legismertebb kortárs művész, az Egyesült Államok párizsi nagykövetségén hétfőn elmondta, hogy a szobor egy hatalmas, élethű kezet fog ábrázolni, amely egy színpompás tulipáncsokrot tart.

A Bouquet of Tulips (Tulipáncsokor) című szobor 3,5 millió eurós (több mint 1 milliárd forintos) költségeit amerikai és francia magánadományokból fogják fedezni. A tervek szerint 2017-re elkészülő alkotás a párizsi Modern Művészeti Múzeum és a kortárs műveket bemutató Palais de Tokyo épülete előtt fog állni.

A művész szerint a szobor a tavalyi párizsi merényletek áldozatai előtt tiszteleg, és egyszersmind az optimizmus jelképe is lesz. Arról beszélt, hogy

a derűsségük miatt választott tulipánokat a csokorhoz,

mert szeretné, ha ezek arra inspirálnák az áldozatok családjait, hogy továbblépjenek.

A tulipánokat tartó kéz a New York-i Szabadság-szobort idézi majd, amelynek számos kisebb másolata van Párizsban.

A New York Times beszámolója szerint Jane D. Hartley, az USA párizsi nagykövete elmondta, hogy azt is szeretnék kifejezni a szoborral, hogy az Egyesült Államok Franciaország mellett áll. A nagykövet arról is beszélt, hogy a szobor remélhetőleg új látogatókat vonz majd Párizsba, a városban ugyanis a 130 halálos áldozattal járó merényletsorozat óta jelentősen visszaesett a turizmus.

Jeff Koons egyik Lufikutyájával pózol bázeli életműkiállításán Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A szobor egyébként Hartley ötlete volt, aki januárban kereste meg Jeff Koonst a tervvel.

- mondta a nagykövet.

Jeff Koons leginkább pop artos stílusú, hétköznapi tárgyakat ábrázoló szobrairól ismert. Megosztó személyiségnek számít a művészeti közegben, művei viszont hatalmas összegekért cserélnek gazdát. 2013-ban narancsszínű Lufikutyája 58,4 millió dollárért kelt el a Christie's aukcióján, ami rekordot jelentett: élő művész alkotásáért még soha nem fizettek ennyit egy árverésen.