Sztárok poénkodtak a Fehér Házban, mielőtt Obama kitüntette volna őket

Bruce SPRINGSTEEN
Washington, 2016. november 23. Barack Obama amerikai elnök az Elnöki Szabadság Érdemrenddel tünteti ki Bruce Springsteen amerikai rockzenészt a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2016. november 22-én. Az Elnöki Szabadság Érdemrend az Egyesült Államok kormányzatának legmagasabb polgári kitüntetése. (MTI/EPA/Shawn Thew)
Vágólapra másolva!
Barack Obama több sztárt is kitüntetett a Szabadság Érdeméremmel kedden. A válaszuk egy mannequin challenge (próbababa kihívás) volt, ami tényleg jól sikerült, bár volt, aki csúnyán belepislogott.
Vágólapra másolva!

Barack Obama a Szabadság Érdemrendeket (Medal of Freedom) osztotta ki kedden. A zenészek közül Diana Rosst, Bruce Springsteent érte a megtiszltetés, de kitüntették Michael Jordant és Kareem Abdul-Jabbart vagy akár Bill Gateset és feleségét, Melindát is - Gateséket például filantróp alapítványukért.

A díjazottak még a hivatalos átadó ünnepség előtt

összeálltak egy mannequin challenge-re (próbababa kihívásra).

Ennek lényege, hogy a résztvevőknek mozdulatlanul kell maradniuk, amíg valaki egy kamerával körbejár közöttük, és rögzíti a mozdulatlanságot. A cél tehát az, hogy a végén olyan legyen a felvétel, mintha megállt volna az idő.

Külön aranyos, hogy éppen egy színész, Robert De Niro pislogja a legnagyobbat már a felvétel legelején. Bruce Springsteen 0:14-nél látszik leginkább, igaz, félig-meddig hátulról. Ő az, aki szemben áll a vigyorgó Ellen DeGeneresszel. Kareem Abdul-Jabbar Bill Gateset figyelmezteti valamire. Aztán nem sokkal később feltűnik Diana Ross is a fekete ruhájával és hajával. Majd Michael Jordant látjuk két fiatal nő társaságában.

A Medal of Freedom egyébként

a legmagasabb amerikai polgári kitüntetés.

Idén huszonöten vehették át Barack Obama elnöktől Washingtonban. A zenészek és sportolók mellett voltak Oscar-díjas színészek, tévés talkshow-műsorok ismert vezetői és építészek is.

Szabadság Érdemérmet kapott a híres építész, Frank Gehry, Tom Hanks, Robert De Niro és Robert Redford, Oscar-díjas színészek. A szélesebb közönség előtt valószínűleg ismeretlen kitüntettek között volt - többek között - Margaret Hamilton, a NASA (az amerikai űrkutatási hivatal) Hold-programjának tudósa, Grace Hopper matematika-professzor, vagy például Elouise Cobell, indián közösségi vezető, akit posztumusz tüntettek ki.

Barack Obama elnök Bruce Springsteen nyakába akasztja a Szabadság Érdemérmet Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

Obama elnök a Fehér Házban kedden rendezett ünnepség keretében adta át a százezer dollárral járó díjat, amely valamilyen formában már a Truman-adminisztráció óta létezik. Mai formájában 1963-ban adták át először. Truman elnök idején az emlékérmet még a második világháborúban szerzett érdemekért adták, aztán

Kennedy elnök megújította, és 1963 óta már békebeli idők érdemeiért ítélik oda.

Általában olyan személyiség kapják, akik nagy mértékben hozzájárultak az Egyesült Államok biztonságához, nemzeti érdekei érvényesítéséhez vagy más, jelentős közérdekhez. A kitüntetekről a mindenkori amerikai elnök dönt.