Koncerttel emlékeznek Kocsis Zoltánra a Nemzeti Filharmonikusok

Kocsis Zoltán
Budapest, 2016. november 19. Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester, zeneszerző fényképe a ravatalánál a Zeneakadémián 2016. november 19-én. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója november 6-án, életének hatvanötödik évében hunyt el. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A december 10-i koncerten a kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmesterhez és zongoraművészhez közel álló zeneszerzők művei hangzanak el.
Vágólapra másolva!

Mozart, Rahmanyinov és Bartók alkotásait adják elő Kocsis Zoltán művésztársai és az általa csaknem két évtizeden át vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekar, valamint a Nemzeti Énekkar, hogy tisztelegjenek a november 6-án meghalt művész emléke előtt.

A koncerten Kocsis Zoltán zeneszerzőkhöz, kompozíciókhoz és előadókhoz fűződő egyedülálló kapcsolatát idézik meg.

Fia, Kocsis Krisztián Mozart különös hangulatvilágú d-moll zongoraversenyét játssza, Perényi Miklós gordonkaművész a Rahmanyinov művéből készült Vocalise-átiratát adja elő, amelyet közösen játszottak Kocsis Zoltánnal.

Emellett részletek hangzanak el a Nemzeti Énekkar előadásában Rahmanyinov Vesperas című darabjából, amely egyike volt Kocsis Zoltán kedvenc műveinek. A barát-pályatárs Eötvös Péter egy Bartók-kórusművel, a Cantata profanával, valamint a Négy zenekari darabból idézett Gyászindulóval búcsúzik. A koncerten Eötvös Péter mellett Somos Csaba és Kovács János vezényel.

"Kocsis Zoltán személyében

akihez közös emlékek, feledhetetlen előadások kötődnek. Öröksége mindnyájunkat kötelez" - írta a közleményben Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.