Meghalt a Gyulai Várszínház igazgatója

Gedeon József FOTÓ KÉPKIVÁGÁS arckép, portré SZEMÉLY FOGLALKOZÁS közművelődési szakember
Budapest, 2009. június 2. Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója, a Szabadtéri Színházak Szövetségének ügyvezetője. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A beol.hu információi szerint 60 éves korában, súlyos betegség után halt meg Gedeon József.
Vágólapra másolva!

A szinhaz.org portréja szerint Gedeon József Gyulán született 1956. március 23-án. Gyerekkorában zeneiskolába járt, 17 évesen pedig alabárdos katonaként lépett fel a várszínházban. Ezután több statisztaszerepet is kapott. Iskolai színjátszó csoportjával pedig megnyerték a szentesi Országos Diákszínjátszó Találkozót. A kis herceget adták elő, a pilótát alakította.

Gedeon József Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Szegedi Egyetemen végzett magyar szakon, majd elvégezte az Iparművészeti Egyetem művészeti menedzser szakát is. 1991-ig tanárként dolgozott. Több helyi klubot, országos és nemzetközi egyesületet alapított. 1991-95 között a gyulai önkormányzatnál kulturális osztályvezetőként dolgozott, eközben indította el a jazz fesztivált a várban. A fesztivál egyre jelentősebbé vált, hamarosan már világhírű zenészek is felléptek.

Gedeon József 1995-ben került a Gyulai Várszínház élére, ugyanettől az évtől elnökségi tagja volt a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének.

2006-ban egyik alapítója volt az Európai Shakespeare Fesztiválok Hálózatának. 2013-ban Hevesi Sándor-díjat kapott.