Szexuális bűnöző lehetett a meghalt fotóművész

2016.11.26. 15:27

Az élete nagy részét Franciaországban töltő brit sztárfotós, David Hamilton 83 éves korában halt meg péntek éjjel. A fotós leginkább fiatal lányokról készült meztelen képei miatt ismert. Keresett művész volt: albumai milliós példányszámban keltek el, munkái neves magazinokban jelentek meg. A vita azonban soha nem szűnt meg arról, hogy képei kimerítik-e a pedofília fogalmát, vagy sajátos témát feldolgozó művészi aktképek. Hamilton a múlt héten tagadta több korábbi modellje nemi erőszak vádjait, és perrel fenyegetőzött.

David Hamilton 2006-ban egy németországi kiállításánForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Ingo Wagner

A Reuters és több francia médium is úgy tudja, hogy Hamilton öngyilkos lett. A Europe 1 rádióadó szerint szomszédja talált rá eszméletlenül, aki riasztotta a mentőket.

A művész mostanában azzal került az újságokba, hogy korábbi modellje, egy francia rádiós azzal vádolta meg, hogy 13 éves korában megerőszakolta.  Flavie Flament októberben jelentette meg önéletrajzi regényét, amelyben azt írja, hogy a fotós egy nudista kempingben figyelt fel rá Dél-Franciaországban, az 1980-as évek közepén. Rábeszélte a szüleit, hogy hadd fotózhassa a lányukat úgy, hogy egyedül marad vele. Ekkor történt az erőszak. A történet felidézésekor Flament név szerint nem említette Hamiltont, mert egy esetleges pertől félt, de La Consolation (Vigasztalás) című könyve címlapján a Hamilton által róla készített fotó látható.

Múlt pénteken megerősítette, hogy Hamilton szerepel a könyvben, miután négy nő is felvette vele a kapcsolatot, akik nagyon hasonló vádakkal álltak elő.

"Amikor úgy döntöttem, hogy ezt a fotót teszem a címlapra, tudtam, hogy másokat is vallomásra fogok sarkallni. ... Tudtam, hogy nem lehetek én az egyetlen - idézi a Telegraph a nőt, aki a France 2 csatornának beszélt erről.

David Hamilton 1983-ban, a párizsi Drouot aukciósházban a képei előttForrás: AFP/Pierre Verdy

Hamilton megerősítette, hogy Flament a modellje volt, de tagadta a vádakat. Az AFP-nek azt mondta kedden, hogy semmi helytelent nem tett.

"Nem állok semmi jogi eljárás alatt. Ez átlépi az ártatlanság vélelmét. Ártatlan vagyok, és úgy is kell tekinteni rám. - mondta. Arról beszélt, hogy Flament csak tizenöt perc hívnévre vágyik, és ezért sározta be őt, ami miatt jogi lépéseket tesz az elkövetkező napokban. Néhány nappal később viszont Hamilton öngyilkos lett.

Karina Hocine, Flament ügynöke azt mondta az AFP-nek, hogy a nőt lesújtotta a fotós halála, de továbbra is fenntartja az erőszakkal kapcsolatos vádakat.

Az ügy az azzal kapcsolatos vitákat is felerősítette, hogy Franciaországban jelenleg 18 éves kor után csak 20 év áll rendelkezésre arra, hogy valaki nemi erőszak miatt pert indítson. Flament szerint az erőszak emlékei 38 éves kora után tértek vissza nála, amikor már túl késő lett volna a vádemeléshez. 

Flavie Flament robbantotta ki a botránytForrás: AFP/Alain Jocard

A strandról gyűjtötte modelljeit

Két másik feltételezett áldozat is arról beszélt a Nouvel Observateur magazinnak, hogy Hamilton akkor környékezte meg őket, amikor nyaralni voltak a családjukkal Cap d'Agde-ban, ahol Hamilton egy házat is vett. Azt mondták, hogy a fotóst mindennap látták egy fiatal, szőke lánnyal a strandon sétálni, modelleket keresve. Ez a 80-as években történt, amikor Hamilton már nagyon híres volt.

Ha felfigyelt rád, azt jelentette, hogy kiválasztott vagy - mondták. Egyikük szerint, amikor Hamiltonnak rá esett a választása, az apja hihetetlenül büszke volt.

Az erőszak után a 13-14 éves lányok saját bevallásuk szerint bűnösnek érezték magukat, emiatt nem mertek szólni a szüleiknek. Az egyik áldozat 1997-ben feljelentette Hamiltont,  és a fotóst ki is kérdezték. Hamilton mindent tagadott, és az ügyet ejtették.

Később egy harmadik nő is megkereste a Nouvel Observateur-t, aki azt állította, hogy 1967-ben erőszakolta meg a fotográfus, amikor 14 éves volt. A nő szerint erre utána is folyamatosan emlékeztették Hamilton fiatal lányokról - köztük róla - készült képei, amelyekkel magazinokban és könyvekben találkozott.

Elviselhetetlen, hogy még mindig felhasznál minket - mondta egy másik állítólagos áldozat.

Elkapkodták a könyveit

David Hamilton 1933-ban született Londonban, és eredetileg építésznek készült. 20 éves korában, Párizsba költözve kezdett el divattal foglalkozni. Tervezőként dolgozott az Elle magazinnak, majd volt a Le Printemps luxusáruház művészeti igazgatója is. Fotográfiai képzésben soha nem vett részt, és 33 évesen kezdett el fényképezni. Több neves magazinban is megjelentek a képei, és a 60-as évekre kialakult fotóinak jól felismerhető stílusa, amellyel óriási sikert aratott. Rengeteg albumot publikált, továbbra is dolgozott magazinoknak, műveit múzeumok és galériák állították ki, és készített öt filmet is.

Kép az 1976-os Bilitis egyik leszbikus jelenetébőlForrás: Origo

Saját megfogalmazása szerint kiskorú lányokról készült aktképein egy elveszett paradicsom őszintesége  jelent meg – írja a Guardian. Képei jellegzetesen lágy tónusúak, fiatal lányokat ábrázoltak lenge öltözetben vagy meztelenül, legtöbbször sejtelmesen erotikus pózokban. Kifejezetten szerette a szőke, kék szemű modelleket fotózni.

Hiába volt keresett művész, a szexualitáshoz való hozzáállás megváltozásával egyre többször emlegettek gyerekpornográfiát  a művei kapcsán. 

Dél-Afrikában morális okokból be is tiltották a könyveit, és Amerikában is szerveztek tüntetéseket ellene.

Több olyan ügy is volt, amikor gyerekekről készült képek miatt elítélt embereknél David Hamilton könyveit is megtalálták. Albumai viszont azóta is könnyedén megvásárolhatóak, például az Amazonon.

Filmjeiben is a tinédzserek érdekelték

Hamilton a 70-es, 80-as években öt filmet is készített. Ezek közül a legismertebb az első filmje, a Bilitis. A film főszereplője egy tinédzser lány, aki egy olyan párnál tölti a nyarat, akiknek házassága válságba került. A lány elkezd vonzódni a feleséghez, és közben szeretőt is keres neki egy fiatal fiú személyében.

A filmet Pierre Louÿs költő Bilitis-dalok című versciklusa inspirálta, amely a címszereplő önéletrajzi költeményeiként jelenik meg, viszont az antikvitás idején játszódik. Hamilton a mai korba helyezte a történetet, és filmjét ugyanaz a lágy, életlen képi világ jellemzi, mint fotóit.

Laura, les ombres de l'été (Laura, egy nyár árnyai) című filmje szintén egy tinédzser lányról szól, aki egy szobrásszal kerül kapcsolatba, aki fiatal lányokról készíti műveit. Laura anyja, Sarah a szobrász nagy szerelme volt, akivel újra találkozik. A szobrászt viszont ekkor már Laura, és nem Sarah érdekli, amiért a nő féltékeny lesz, és azt sem szeretné, hogy lánya meztelenül pózoljon a művésznek. Ezért inkább aktképeket ad neki a lányról, aki pedig szívesen lenne a szobrász modellje, és tetszik is neki a férfi. Egy tűz következtében a szobrász megvakul, így nem tudja befejezni a művet. Laura meglátogatja, és engedi, hogy a férfi megérintse őt, és úgy készítse el a szobrot.

Hamilton 80-as években készült filmjei is tinédzserek szerelmi életéről szólnak.

Részlet a Tendres Cousines (Gyengéd unokatestvérek) című 1980-as rendezéséből, amelyet Ausztráliában be is tiltottak:

Az Un été à Saint-Tropez (Saint Tropez-i nyár) című 1983-as filmjét pedig saját, 800 éves Saint Tropez-i házában és környékén forgatták. A filmben egyáltalán nincs dialógus, a benne szereplő, az idilli környezetet élvező tinédzsereknek csak a nevetése hallatszódik néha.

Botrányos, provokatív műalkotás vagy csak botrány?

Nem Hamilton az egyetlen, akinek fiatalokról készült aktképei felháborodást és pedofil vádakat váltanak ki. Például az amerikai fotóművész, Sally Mann legismertebb albuma, az 1984 és 1994 között készített Immediate Family (Közvetlen család) is sok olyan képet tartalmaz, amelyeken három gyereke (és a férje) meztelenül vagy félmeztelenül látható. Mann számos díjat nyert, és képei a legnagyobb múzeumok gyűjteményében is megtalálhatóak. A botrányt kavaró, szokatlan családi fotók ide kattintva láthatóak a művész oldalán.

Egy másik amerikai fotós, Terry Richardson esete pedig abban hasonló David Hamiltonéhoz, hogy őt is több modellje vádolta meg azzal, hogy szexuálisan kihasználta őket a divatfotózások során.  Richardson kamerája előtt számos sztár megfordult már, és híres arról, hogy olyanokat is le tud vetkőztetni, akik egyébként nem vállalnak aktképeket. Több fiatal nő viszont arról panaszkodott, hogy Richardson visszaél a helyzettel és hírnevével. A művész mindig tagadta a vádakat, de annyit elismert, hogy a szexuális fantáziajáték mindig a munkája része volt.

Terry Richardson Terrywood című könyve bemutatóján. A fotós képei és werkvideói itt érhetőek elForrás: Getty Images for HTC/2012 Getty Images/Frazer Harrison

2014-ben Sena Cech modell vádolta zaklatással, aki korábban semmit sem tudott Richardson szokatlan munkamódszereiről, például hogy ő is szívesen levetkőzik, miközben a fényképeket készíti. Cech 19 éves volt, amikor Richardson fotózta, és állítása szerint azt is elvárták tőle, hogy megfogja a fotós péniszét. Korábban ügynöke annyira lelkesedett a fotózás lehetőségéért, hogy arra utasította, tegyen meg mindent, amit Richardson kér, de a modellt teljesen sokkolta az eset, és utána nem is vállalt több munkát vele. 

Cech esete csak egy a sok panasz közül Richardson ellen, aki egyébként bártan vállalja saját szexualitását. Sztár- és divatfotóin kívül gyakran készít néha egészen extrém, egyes vélemények szerint a nőket megalázó, erotikus képeket, és ezeken ő is rendszeresen szerepel. A visszaélések vádját viszont mindig következetesen tagadta, mert szerinte a fotózásokon minden közös beleegyezéssel történik. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK