Betartotta ígéretét Joe Corré, a Sex Pistols egykori menedzserének, Malcolm McLarennek és Vivienne Westwood divattervezőnek a fia: majd két milliárd forintot érő punkrelikviákat égetett el november 26-án.

A dátum nem véletlen, ezen a napon jelent meg a Sex Pistols Anarchy in the U.K. című kislemeze 1976-ban. A jeles évforduló alkalmából Punk London néven programsorozatot is szerveztek. Corré szerint ezt maga II. Erzsébet is támogatta, és ez győzte meg őt arról, hogy a punk most már tényleg halott. Ahogy korábban az Origo is megírta, Corré egyszer úgy fogalmazott, hogy a punk mára múzeumi darab lett, és semmi nincs benne abból, amiért valaha létrejött.

Így nézett ki a punknak emelt máglyaForrás: AFP/Niklas Halle'n

Ezért találta ki, hogy szombaton elégeti régi lemezekből, ruhákból és más relikviákból álló punkkollekcióját, amely saját bevallása szerint 5 millió fontot ér. A helyszínt viszont nem adta meg előre, nehogy a rajongók széthordják a máglyát.

Végül a Temzén, egy hajón gyújtotta fel az ereklyéket, Theresa May brit miniszterelnök, David Cameron és Tony Blair volt kormányfők Sex Pistols-ruhába öltöztetett, petárdákkal teli bábujával együtt.

Egyben a klímaváltozás hatásaira felhívták a figyelmetForrás: AFP/Niklas Halle'n

Az eseményen jelent volt Vivienne Westwood is, jelezve, hogy egyetért fiával. Westwood szólt is az egybegyűltekhez, és arra kérte őket, hogy váltsanak zöld energiára.

A punknak soha, de soha nem kellett volna nosztalgiává válnia. Csak egy újabb marketingeszközzé lett, amellyel olyasmit adnak el neked, amire semmi szükséged, a másféle választás illúzióját" - mondta a máglya mellett Joe Corré.

A Buckingham Palotában viszont nem tudnak arról, hogy II. Erzsébet hivatalosan támogatná a jubileumi ünnepségeket. Az NME magazinnak adott interjújában Corré is helyesbített később: "Nem azt mondom, hogy ehhez a királynőnek személyesen van köze. Ha róla beszélek, akkor az egész uralkodó osztályt értem alatta" - mondta. 

Joe Corré már november 26-a előtt is elégetett értékes relikviákat, jelezve, hogy komolyak a szándékaiForrás: Getty Images/ Ki Price

Az ünnepségek középpontjában lévő Sex Pistols tagjai korántsem értettek egyet Corré-val. A frontember, John Lydon - azaz Johnny Rotten - arról beszélt, hogy inkább jótékony célra kellene fordítani ezt az 5 milló fontot. Glen Matlock basszusgitáros pedig egyszerűen együgyűnek nevezte Corré-t. A férfi szerint viszont apja támogatta volna az akciót, ha még élne.

A máglyát végül egy tűzoltóhajóval oltották el, de több rendőrhajó is ott volt az égetetésnél a BBC beszámolója szerint.