John Malkovich is a 2017-es Tavaszi Fesztivál sztárfellépői közt van

John Malkovich
John Malkovich during the 'The Casanova Variations' photocall at the 62nd San Sebastian International Film Festival on September 22, 2014
Vágólapra másolva!
Az elmúlt három év hagyományait folytatva 2017-ben is a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében rendezik meg a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivált. Több mint 120 program - koncertek mellett számos opera, táncelőadás, színházi és képzőművészeti esemény - várja a közönséget március 31. és április 23. között, közel 40 helyszínen, olyan világsztárokkal, mint John Malkovich, Daniele Gatti, Georg Baselitz, Pumeza Matshikiza, Gyenyisz Macujev vagy a Komische Oper Berlin. A folyamatosan bővülő programokra már lehet jegyeket venni.
Vágólapra másolva!
Bősze Ádám moderátor, Bán Teodóra, Káel Csaba és Katona András a 2017-es BTF sajtótájékoztatóján, a Müpában Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) történetében az is többéves hagyománynak számít, hogy a szervezők már tél közeledtével, még karácsony előtt felhívják a figyelmet arra, mi várható majd a főváros legjelentősebb tavaszi eseménysorozatán.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a BTF Operatív Testületének elnöke tehát már most, november végén bejelentette, milyen meghatározó fókuszpontok köré szerveződik a fesztivál 2017-es programja, illetve

kik lesznek azok a világsztárok,

akikkel jövőre Budapesten találkozhat a közönség.

2017-ben

a kiegyezés 150. évfordulója, a Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulóján meghirdetett Kodály-év, illetve Liszt Ferenc életműve

áll majd a középpontban.
Ezek a kiemelt irányok izgalmas módon találkoznak és kapcsolódnak is egymással, hiszen a kiegyezés történelmi évfordulójáról a korszak egyik legemblematikusabb művével, Liszt Koronázási misé-jével emlékezik meg és áll színpadra az Osztrák–Magyar Haydn Philharmonie és a Bécsi Állami Opera kórusa. De

a kiegyezés témakörét teljesen új megközelítésből feldolgozó produkció

is kap helyet a kínálatban: Káel Csaba kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kiegyezés 1867–2017 című bemutatója és Zsuráfszky Zoltán erre az alkalomra készített koreográfiája egy ritkábban vizsgált vetületet, népek és nemzetiségek találkozását dolgozza fel, felvonultatva a magyarokkal együtt élő nemzetiségek virtuóz táncait, gazdag viseletkultúráját, zenei világát. A Budapesti Történeti Múzeum Kincsek a város alatt című kiállításán pedig a kiegyezést követő időszak régészeti feltárásainak és a legutóbbi 10 év legfontosabb ásatásainak eredményeit ismerhetik meg a fesztiválozók, illetve látogatók.

A Kodály-év alkalmából új premierre készül a Magyar Állami Népi Együttes, de maga a BTF zárókoncertje is Kodályhoz kapcsolódik: egyik legnépszerűbb művét, a Háry János című operát mutatják be a Nemzeti Hangversenyteremben, félig szcenírozott előadásban, Anger Ferenc rendezésében.

Káel Csaba, az Operatív Testület elnöke Fotó: Hirling Bálint - Origo

Káel Csaba azt is elmondta, hogy 2017-ben, újdonságként,

három és fél hetesre duzzad a fesztivál,

tehát az eddigieknél egy teljes héttel hosszabb lesz. Akkora a programgazdagság, hogy szét kellett húzni a programstruktúrát ahhoz, hogy mindenki eljuthasson az őt érdeklő összes rendezvényre, mondta az Operatív Testület elnöke.

– mondta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja, arra utalva, hogy Budapest az év minden részében kínál olyan kulturális programlehetőségeket, amelyek a külföldiek figyelmét is felkeltik. Mint mondta, a fesztivál küldetése az értékteremtés úgy, hogy közben a fiatalokat is megszólítsák. Így jövőre is minden műfajban egymás mellett szerepel majd a klasszikus és az új: miközben húsvét alkalmából elhangzik a Stabat Mater, és keringő-est keretében emlékeznek a 140 éve született Dohnányi Ernőre, az Operaházban különleges atmoszférájú és látványvilágú, modern balettbemutató lesz április 10-én: Ibsen Peer Gynt-jét Grieg népszerű zenei kompozíciója mentén gondolta újra Edward Clug rendező-koreográfus és a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese.

Bán Teodóra Fotó: Hirling Bálint - Origo

Bán Teodóra azt is hangsúlyozta: nagy eredmény, hogy Budapestnek van egy olyan komoly múltra visszatekintő kulturális sorozata, mint a Tavaszi Fesztivál, és fontos a tematikát tekintve is fókuszba emelni a fővárost – hiszen Budapest kulturális fellegvár, ahol számtalan tehetség él.

Katona András, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing igazgatója, szintén az Operatív Testület tagja azt is hozzáfűzte ehhez, hogy

a Budapesti Tavaszi Fesztivál már önmagában hívószónak számít:

sokan érkeznek kifejezetten ennek a rendezvénysorozatnak a kedvéért a városba, ahol a konkrét események mellett maga az utcákon kialakuló fesztiválhangulat is vonzó.

A 2017-es Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kiemelkedő meglepetése, hogy a Budapesten is bemutatott Pokoli vígjáték – Egy sorozatgyilkos vallomásai után

John Malkovich és Michael Sturminger ismét egy különleges műfajú előadással térnek vissza.

A Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde egy színházi-zenei one-man-dráma, ahol Malkovich játékát Martin Haselböck orgonista-karmester kíséri majd orgonán, Bach, Ligeti és Messiaen műveit megszólaltatva. A BTF nemzetközi rangját mutatja, hogy a darab a 2017-es márciusi világpremier után alig néhány héttel érkezik Budapestre: az előadást Hamburgban, a futurisztikus Elbphilharmonieban mutatják be, utána a londoni Barbican színpadán lesz látható, és közvetlenül ezután már a Müpa lesz a következő állomás.

John Malkovich a Just Call Me God főszerepében Forrás: BTF

További világsztár-vendégek is várhatóak

a fesztivál jövő évi programjában: Budapesten első alkalommal lép majd fel a dél-afrikai énekesnő, Pumeza Matshikiza, és koncertet ad a zongoravirtuóz Ivo Pogorelich valamint a két év után visszatérő, káprázatos technikájú orosz zongoraművész, Gyenyisz Macujev is.

Gyenyisz Macujev Forrás: BTF

Nem a Peer Gynt lesz az egyetlen klasszikus műből készült rendhagyó interpretáció sem: a Guardian kritikusa "Burton, Dickens, Fritz Lang, a 20. század eleji némafilmek és a 21. századi képregények világának keverékeként" jellemezte a Komische Oper Berlin Varázsfuvolá-ját, amely szintén a BTF keretében lesz először látható a régióban, április 19-én és 20-án.

A képzőművészet rajongóinak a szervezők „fesztivál a fesztiválban" élménnyel kedveznek a hatnapos Budapest Art Week formájában, de valódi kuriózumnak számít majd Georg Baselitz Magyar Nemzeti Galériában nyíló kiállítása is.

Jegyeket a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve online a www.btf.hu honlapon lehet venni, ahol a folyamatosan bővülő programkínálatról is naprakész információk találhatók.