Bob Dylan a Nobel-díjasok fehér házi fogadását is kihagyta

award Horizontal NOBEL PRIZE IN LITERATURE EFFIGY SCREEN ILLUSTRATION
A board displays a picture of US musician Bob Dylan with the inscription "Bob Dylan, Nobel Prize in Literature" before the European Champions Cup rugby union match between Toulon and Saracens at the Mayol stadium in Toulon on October 15, 2016. / AFP PHOTO / BORIS HORVAT
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök négy, az idén kitüntetett Nobel-díjas tudóst fogadott, az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan énekes és dalszerző azonban nem fogadta el a meghívást.
Vágólapra másolva!

Dylan korábban azt is jelezte, hogy nem tud elmenni a Nobel-díjak december 10-én Stockholmban esedékes átadására.

Az elnök a Fehér Házban fogadta az angol születésű, de 1990 óta a Princeton Egyetemen kutató Duncan Haldane fizikust és a Brown Egyetem kutatóját, Michael Kosterlitz fizikust, valamint Oliver Hartot, a Harvard Egyetem közgazdász professzorát és Sir Fraser Stoddart, szintén angol születésű kémikust.

Obama és négy Nobel-díjas vendége Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Obama elnök az Ovális Irodában találkozott a friss Nobel-díjas tudósokkal, s rövid beszédben méltatta őket. Mint kifejtette: az ő munkájuknak köszönhetően új termékek és új technológiák születnek majd, némelyikükről talán még ők sem tudnak, de eddigi munkásságuk mindenképpen megihleti és ösztönzi majd a jövő diákjait és tudósait.

Bob Dylan nem ment el

Bob Dylan énekes, dalszerző, zenész és költő, akinek idén az irodalmi Nobel-díjat ítélték oda, azonban nem volt jelen az elnöki fogadáson.

Az amerikai médiában sokan találgatták, hogy Dylan elfogadja-e az elnök meghívását, de szerdán a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest szokásos napi sajtótájékoztatóján már közölte: "Mindenki megnyugodhat, Bob Dylan nem lesz ott a Fehér Házban".

Forrás: AFP/Boris Horvat

Earnest nem adott magyarázatot Dylan távollétére, de hangsúlyozta:

Barack Obama előzőleg külön találkozott Dylannal,

és "az elnök nagyon élvezte a találkozót". Obama egyébként 2012-ben már kitüntette Bob Dylant: az Elnöki Szabadság Érdemérmet adományozta neki.

A díjátadón sem lesz ott

Dylan, aki udvariatlanul sokára reagált arra, hogy egyáltalán elfogadja-e az irodalmi Nobel-díjat, végül november közepén értesítette a zsűrit, hogy bár szerette volna, egyéb elfoglaltságai miatt nem tud jelen lenni a december 10-i átadási ünnepségen. A díjat odaítélő Svéd Akadémia vezetője ugyanakkor azt közölte: Dylan talán egy tavaszi stockholmi koncertje alkalmával tartja majd meg a Nobel-díj egyetlen feltételeként tőle elvárt előadást.