Táncoló Pókember és akrobatikus balett az idei Diótörő-szezonban

Vágólapra másolva!
Ha december, akkor karácsony, ha karácsony, akkor Diótörő – ezzel nehéz lenne vitatkozni. Az E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje alapján Csajkovszkij zenéjére készült balett még a nem táncrajongók körében is ismert és népszerű, így nem csoda, ha évről évre számtalan feldolgozása születik a darabnak. Most ezek közül a rendhagyó előadások közül mutatunk be néhányat.
Vágólapra másolva!

21. századi verzió

A Győri Balett a világhírű moszkai Bolsoj Balett szólistáival közösen állította színpadra az idei karácsonyi szezonra Csajkovszkij klasszikusát Diótörő az Arénákban címmel. A 21. századi köntösbe bújtatott produkció három vidéki nagyvárosban, Győrben, Veszprémben és Debrecenben lesz látható ifj. Harangozó Gyula koreográfus-rendező által színpadra állítva.

A darab direkt az arénák méreteihez igazodó színpadképpel készült, és a profi táncosokon kívül, a Győri Tánc-és Képzőművészeti Iskola növendékei, illetve artisták is színpadra lépnek majd.

Az alkotók szerint a Diótörő az Arénákban a klasszikus darab korszerű, aktuális feldolgozása, amely

mai nyelven szól a gyerekekhez.

De azért, hogy a hagyományos balettművészet kedvelői is megtalálják a számításaikat, a szervezők a Győri Balett művészei mellé a Herceg és Klára hercegnő nagy kettősének eltáncolásához a Moszkvai Bolsoj Balett szólistáit, Darja Hohlovát és Artemij Beljakovot nyerték meg.

"Ugyanazt az élményt szeretném adni a közönségnek a Diótörőmmel, melyet a darab keletkezésekor az alkotók szántak nézőiknek. ... Ha

és a bábjáték helyett a Diótörő herceg egy videó-játékon keresztül védi meg szeretett Kláráját az Egérkirálytól, akkor valószínűleg ugyanazt a hatást érem el" – mondta ifj. Harangozó Gyula a rendhagyó táncjátékról.

A Diótörő az Arénákban produkció jelmezterveit az egyik legismertebb kortárs jelmeztervező, Velich Rita készítette, aki ilyennek képzelte el a táncoló Pókembert és Barbie-t:

Velich Rita jelmezterve Pókemberhez Forrás: Diótörő az Arénákban
Velich Rita jelmezterve Barbie-hoz Forrás: Diótörő az Arénákban

Családi showműsor és akrobatikus balett

A cirkuszművészet és a balett találkozásából, a Cirque De Monte Carlo és Edvin Marton feldolgozásaként született a Papp László Budapest Sportarénában december 20-án bemutatandó Diótörő, amelyet családi showműsorként hirdetnek a szervezők.

A produkció látványvilágát a Cirque de Monte Carlo, a kortárs cirkuszi művészet egyik vezető társulata adja, Csajkovszkij zenéjét pedig Edvin Marton magyar származású világhírű hegedűművész szuggesztív játéka idézi meg. A műsor további különlegessége, hogy

Edvin Marton egy felbecsülhetetlen értékű 1699-es Antonio Stradivari hegedűn fog játszani.

A szervezők állítják, hogy a Diótörő decemberi bemutatója felülmúl minden várakozást.

Jazzdiótörő

Ha valaki inkább a zenét szereti a Diótörőből, annak a Modern Art Orchestra december 18-i nagykoncertjét ajánljuk, amelyre karácsonyi műsorral készült az együttes.

Az este első részében ünnepi hangulatú darabokat játszik a big band, vendégükkel, Pocsai Kriszta énekesnővel. A koncert másik felében pedig Csajkovszkij utolsó balettzenéjének a jazzben fogant feldolgozásával ismerkedhet meg a közönség. A kompozíció Duke Ellington és a klasszikus képzettséggel is rendelkező Billy Strayhorn egyik legzseniálisabb közös szerzeménye.