Gloria Gaynor, az énekesnő, aki dalával túlélni segít

Gloria Gaynor
Vágólapra másolva!
Gloria Gaynor első igazi világsikere az 1974-es Never Can Say Goodbye volt, azonban a szegény, hétgyerekes családból származó, kislány kora óta éneklő énekesnő később nemcsak megismételte, hanem meg is sokszorozta ezt a sikert. I Will Survive – éneklik vele tízezrek a koncertjein legnagyobb slágerét, egészen a mai napig. A diszkókirálynő 10 év után újra Budapesten lép fel: december 29-én, a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A diszkóműfaj egyetlen Grammy-díjának nyertese, az emancipált nők himnuszának előadója ennek kapcsán levélben válaszolt az Origo kérdéseire.
Vágólapra másolva!
Gloria Gaynor Forrás: Concert Europe

Amikor kislányként elkezdett énekelni, gondolta volna, hogy 2016-ban még mindig turnézni fog a világ körül, a könnyűzene egyik állócsillagaként?

Igen! Kislány koromban gyakran megálltam a nappalinkban,

behunytam a szemem, és elképzeltem, hogy több ezer ember előtt énekelek,

akik mind imádnak és rajonganak értem.

Never Can Say Goodbye című albumának kulcsszerepe volt abban, hogy megismertesse a közönséggel a diszkózene műfaját. Amikor ez a lemez készült, sejtette, hogy olyasmin dolgozik, ami forradalmat indít el zenei téren?

Bevallom, nagyon is reméltem, hogy így lesz!

Amikor viszont a legnagyobb slágerét, az I Will Survive-ot rögzítették, több újságcikk szerint kerekesszékben érkezett a stúdióba. Mi történt pontosan? Szimbolikus jelentősége volt a túlélésről szóló dalszövegnek?

Való igaz, hogy nem tudtam rendesen mozogni, de nem ültem effektíve kerekesszékben. Az történt, hogy egy fellépésem alatt elvesztettem az egyensúlyomat, és háttal egyenesen egy hangfalra estem. Ezután meg kellett műteni a gerincemet. Az I Will Survive akkoriban arra inspirált, hogy pontosan betartsam az orvos utasításait, és minél előbb felépüljek, eközben pedig

egy pillanatra se adjam fel a reményt, hogy teljesen meggyógyulhatok.

Az I Will Survive sokaknak valóságos himnusza lett, több nemzedéken át merítettek belőle erőt azok, akik elhagyva, becsapva, megalázva érezték magukat. Milyen történeteket osztottak meg önnel a rajongói a helyzetekről, amelyeken átsegítette őket ez a dal?

Rengeteg történet érkezett hozzám a családomból, illetve barátoktól és rajongóktól arról, hogy

hogyan segített nekik a dal legyőzni a rákot

és más betegségeket, hogyan segített embereknek túlélni a válást, a gyermekük halálát, a szexuális zaklatást és hasonló, szörnyű traumákat.

Az önéletrajzában őszintén ír arról, hogy az ön pályáján is voltak komoly megbicsaklások, sok nehézséget kellett leküzdenie az élete során. Ön miből merített erőt a nehéz helyzetekben?

A hitem ad erőt ahhoz, hogy mindent túléljek.

Az I Will Survive is arra emlékeztet, hogy ehhez a forráshoz mindig fordulhatok.

A legismertebb dalait az évek során olyan népszerű előadók dolgozták fel, mint Diana Ross, Robbie Williams vagy a Pussycat Dolls. Van esetleg kedvence a feldolgozások közül?

Igen, én azt a verziót szeretem a legjobban, ahogy Chantay Savage énekli az I Will Survive-ot.

A dal utóéletének legújabb fejezete, hogy az Oscar-jelölt Mentőexpedíció című filmben is fontos szerepet kapott, és ennek kapcsán tavaly újra sokadik virágzását élte. Mit érez, amikor azt látja, hogy az I Will Survive már ennyire visszavonhatatlanul beivódott az emberek agyába?

Ez mérhetetlenül nagy áldás a számomra.

Az éneklés mellett színésznőként is kipróbálta magát. Mi volt ebben a legizgalmasabb kihívás vagy a legemlékezetesebb pillanat?

A színészetben azt élveztem a legjobban, hogy

egy addig ismeretlen képességemet tehettem próbára,

és a sajátomtól nagyon eltérő személyiséget is alakíthattam. A legemlékezetesebb pillanatom a kamera előtt az volt, amikor szerepem szerint egy nő képzeletének a szüleményét kellett játszanom.

Az I Will Survive sikerét mérhetetlenül nagy áldásnak érzi az énekesnő Forrás: Concert Europe

Ön jótékonysági tevékenységéről és ismert: milyen ügyeket támogat, és miért éppen azokra esett a választása?

Támogatok gyerekeket segítő jótékonysági szervezeteket, mint a ChildFund Int'I, a Children's Hunger Relief és a St. Jude Gyerekkórház, rákkutatással, legfőképpen a mellrák kutatásával foglalkozó alapítványokat és rákos betegeket segítő szervezeteket, a cukorbetegek alapítványát és állatmenhelyeket is, mint például a Don and Ron's Animal Rescue és a Best Friends Animal Society. Azért koncentrálok legfőképpen a gyerekek és az állatok megsegítésére, mert egyrészt nagyon szeretem őket, másrészt

ők a legártatlanabb élőlények – akik sokszor nagyon védtelenek is.

Minden segítséget megérdemelnek, amit csak kaphatnak.

10 évvel ezelőtt már lépett fel Magyarországon. Milyen benyomásokat, emlékeket őriz az országról?

Arra emlékszem, hogy Magyarország milyen gyönyörű ország, és az emberek milyen szívélyesek és barátságosak.

Idén mire számítsanak a rajongók? Mennyiben lesz a december 29-i koncert más, mint a 2006-os volt?

Aki eljön a koncertre, arra számíthat, hogy

igazán vidám lesz a hangulat,

jól fogunk szórakozni. Elhangoznak majd a legnagyobb slágereim, néhány a régebbi dalaim közül, de lesznek újdonságok, nevezetesen néhány újabb dalom, sőt, feldolgozásokat is éneklek majd.

Gloria Gaynor december 29-i koncertjén a nagy slágerek mellett új dalait is énekli majd Forrás: Concert Europe

Hogyan folytatódik a programja a budapesti koncert után? Dolgozik esetleg újabb lemezfelvételen is mostanában?

Igen, ezért a koncert után vissza is utazom az Egyesült Államokba, hogy

befejezzem az új gospelalbumomat.

Utána viszont máris jövök újra Európába, mert várnak a koncertturném további állomásai Spanyolországban és Olaszországban, majd Bécsben és végül Hamburgban.