Itt van az új David Bowie film

David Bowie
Les prédateurs The Hunger 1983 directed by Tony Scott David Bowie COLLECTION CHRISTOPHEL / RnB © Metro-Goldwyn-Mayer Pictures
Vágólapra másolva!
David Bowie idén január elején halt meg. Utolsó, döbbenetes erejű koncepció-albuma, a BlackStar január 8-án került boltokba, a „Fehér Herceg" két napra rá ment el. Ez a másfél órás dokumentumfilm - amelyet az Uránia tűz műsorára elővetítésen - most rendhagyó módon mutatja be magánnyűjteményét, amelynek több mint 300 darabját a londoni Victoria and Albert Museum állította ki.
Vágólapra másolva!

A David Bowie is című tárlat a múzeum történetének egyik legsikeresebb kiállítása volt, majdnem 200 ezren váltottak rá jegyet. Azóta vándorkiállításként világszerte milliók látták Kanadában, Japánban, Brazíliában, Hollandiában, az USA-ban, Németországban, Ausztráliában és Franciaországban.

David Bowie Forrás: Getty Images

A film ötlete egyébként zseniális. A David Bowie Archívummal együtt rendezett kiállítás záró tárlatvezetéséről készült a film. A dokuban a kurátorok, Vicky Broackes, Geoffrey Marsh az énekes rendkívül gazdag életművét - dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, videók és albumborítók - segítségével tárják fel a nézők előtt.

Nos, a tárlatvezetést még

meg is fejelték, hiszen ott vannak Bowie egykori művésztársai,

többek között Kansai Yamamoto, a legendás japán divattervező és Jarvis Cocker, a Pulp együttes frontembere, aki a kilencvenes évek britpop mozgalmának egyik kultfigurája is. Ők is mesélnek és így mélyebb betekintést kapunk a kreatív zseni és pop ikon művészetébe.

Az már nincs benne a moziban, hogy David Bowie műkincsei novemberben kalapács alá kerültek. Rettentő összegért, majdnem

33 millió font sterlingért (több mint 12 milliárd forint!)

árverezett el a Sotheby's aukciósház a zenész személyes tárgyaiból és műtárgyaiból 350 darabot.

Az aukció legdrágább tárgya Jean-Michel Basquiat (1960-1988) Air Power című képe volt, amelyet a várt 2,5-3,5 millió helyett hétmillió fontért adtak el. A londoni árverésen több mint 1700 érdeklődő vett részt, és több mint 26 ezren követték online.

Kalapács alá kerültek a Bowie műkincsek Forrás: AFP/Jeff Pachoud

A bevételt a művész szűk családja kapta. "A család bizonyos személyes kötődésű tárgyakat megtart, de most itt az ideje megadni a lehetőséget másoknak is, hogy értékeljék a művészetet és megszerezzék ezeket a tárgyakat, amelyeket Bowie is annyira csodált" - emlékeztetett korábban a hagyaték kezelője.

A művészet számára "mindig is nélkülözhetetlen táplálék" volt - nyilatkozta a zenész 1998-ban a The New York Timesnak. A gyűjtemény egyedülálló bepillantást enged a 20. század egyik legnagyszerűbb művészének személyes világába" - mondta a novemberi londoni aukció vezetője.