Shakespeare, filmen, másként

Comedy of errors
Vágólapra másolva!
A Shakespeare emlékév lezárásaként - halálának 400. évfordulója volt idén - zseniális formában emlékeztek meg a drámaíróról Nagy-Britanniában. Legjobb drámáit és vígjátékait vezető brit színtársulatok vitték színpadra, aprólékosan kidolgozott korhű, reneszánsz jelmezekben és díszletek között. De, hogy ne csak azok a kiváltságosok lássák a darabokat, akiknek sikerült jegyet szerezniük, kitalálták, hogy mindezt sok kamerával, kíváló minőségben megörökítik és mozifilmként mutatják be, hogy ha megnézzük, mi is úgy érezhessük magunkat, mint Shakespeare mester követői a XVII. század eleji, londoni Globe színházban.
Vágólapra másolva!

Színház az egész világ

Nálunk a Karácsony utáni első munkanapon tűzi műsorára az Uránia egy alkalommal a Tévedések vígjátéká-t. A londoni Globe színház előadásai korhűek, vagyis a közönség állva nézi végig a darabot a különlegesen kiképzett színpad körül. És mivel a közönség a színházban mindig spontán faktor, ezért lehetetlenség patikamérleggel kimérni, hogy bizonyos színpadi akciókra milyen lesz a reakció.

A Globe színészei azonban nem félnek ettől a spontaneitástól, hiszen lépten-nyomon „használják a nézőket",

akik hol nemesi gyülekezet, hol csőcselék, egyszerű polgárok szerepében találják magukat, és alkalmasint utat kell adniuk egy éppen arra közlekedő herceg és kísérete számára.

A Tévedések vígjátéka a londoni Globe Színházban Forrás: Shakespeare's Globe

Az angol reneszánsz színház építészeti sajátossága, hogy

a színpadot és a közönséget gyakorlatilag nem választja el egymástól semmi,

hiszen azok, akiknek a jegye nem a háromemeletes fedett „lelátó" valamelyik ülőhelyére szól, ott állnak közvetlen közelében a színpadnak, amelynek középső részét gyakran meghosszabbítják előre, így az itt mozgó színész valóban a nézők gyűrűjében érezheti magát, még ha másfél méterrel magasabban áll is. A felvételen jól játszik a közönség (lehetetlenség lenne csak a színpadot és a színészeket mutatni), azonban ennek a moziból nézve nemhogy nincs elidegenítő hatása, hanem inkább fokozza a jelenlét, az egyidejűség érzését.

A világszerte vetített Globe-filmek sokféle kameraállásból, nagyszerű kép- és hangminőségben adják vissza a színielőadás egyszeri csodáját.

Rettegett szerep, a III. Richárd

Január elején láthatjuk majd Budapesten, moziban a III. Richárdot. A londoni Almeida Színház produkciójában a címszereplőt alakító, hollywoodi filmekből ismert Ralph Fiennes olyan partnerekkel játszik együtt, mint az Oscar-díjas Vanessa Redgrave Margit királynő szerepében és a 81 éves Susanna Engel York hercegnőjét alakítva.

Ralph Fiennes III. Richárd szerepében Fotó: Marc Brenner, Almeida Theatre

- mesélte egy interjúban Ralph Fiennes, akit az Almeida művészeti vezetője, Rupert Goold rendező vett rá arra, hogy három órán keresztül görnyedve tartsa magát a színpadon.