Wunderlich József kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

Wunderlich József a Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel
Vágólapra másolva!
Wunderlich József vehette át a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az idei évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért a társulat titkos szavazása alapján a Vígszínházban.
Vágólapra másolva!

A Földrengés Londonban című előadás után rendezett ünnepségen Eszenyi Enikő igazgató emlékezett a Vígszínház legendás színésznőjére, Ruttkai Évára, aki idén lenne 89 éves.

A Ruttkai Éva emlékére alapított díjat minden évben születésének évfordulója alkalmából, december utolsó hetében adja át lánya, Gábor Júlia annak a művésznek, aki az adott évben

a társulat szerint a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta.

A társulat az adott naptári évben bemutatott előadások alapján ítéli oda a díjat. A gyűrűt a Vígszínház bármely művésze megkaphatja, akár többször is.

Eszenyi Enikő, Wunderlich József és Gábor Júlia december 29-én, a Ruttkai Éva-emlékgyűrű átadásán. Forrás: MTI/Kallos Bea

A társulat idén

Wunderlich Józsefnek a Földrengés Londonban, a Bűn és bűnhődés és A Pál utcai fiúk című előadásban nyújtott alakítását ismerte el a díjjal.

Wunderlich József 2013-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Novák Eszter és Selmeczi György osztályában. Korábban a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumba járt, hegedű főtanszakra. Az egyetem elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett, majd 2015-től csatlakozott a Vígszínház társulatához. Két zenés főszerepet kapott: 2015 tavaszán lépett először a Vígszínház színpadára A padlás Rádiósaként, a Pesti Színházban pedig a Jó estét nyár, jó estét szerelem sötét ruhás férfija volt az első szerepe. A közönség láthatja őt emellett az Óz, a csodák csodája Bádogembereként, a Földrengés Londonban című darabban Steve szerepében, a Bűn és bűnhődés című előadásban pedig Razumihinként. A Vígszínház legújabb produkciójában, A Pál utcai fiúk című zenés játékban Molnár Ferenc legendás hősét, Bokát formálja meg. Wunderlich Józsefet 2016 őszén Junior Prima Díjjal is kitüntették.

Wunderlich József a Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel Forrás: MTI/Kallos Bea

A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt Gábor Júlia 1986-ban alapította édesanyja, a Vígszínház vezető művésze emlékére. A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész aláírásával díszített emlékgyűrűvel Tordy Gézát jutalmazta elsőként a társulat, 1987-ben.

A korábbi kitüntetettek listája mutatja, mekkora elismerést jelent ebbe a névsorba bekerülni: a díjazottak között van Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Bata Éva és Fesztbaum Béla, tavaly pedig Péter Kata vehette át az emlékgyűrűt.