Meghalt Allan Williams, a Beatles első menedzsere

2016.12.31. 11:57

86 éves korában meghalt Allan Williams korábbi üzletember és ügynök, akit a Beatles első menedzsereként tartanak számon.

Williams december 30-án halt meg. Halálhírét az 1957-ben általa alapított liverpooli szórakozóhely, a Jacaranda Club erősítette meg a Facebook-oldalán.

1960 májusától augusztusáig a Beatles - az akkori felállásban John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és a basszusgitáros Stuart Sutcliffe – alkalmanként fellépett a Jacarandában és Williams másik klubjában, a Blue Angelben.

Williams egy 2010-es interjújában azt mondta, hogy mindig is nagyon büszke volt a zenekarra és arra, hogy neki is volt egy kis szerepe a megszületésében. Szerinte mindenki nagyon élvezte azokat az időket, de akkor még senki sem sejtette, mekkora sikereket ér majd el a Beatles.

John Lennon egyik 1960-ban készített fotója a zenekarról. Allan Williams és felesége, Beryl a kép bal oldalán látható üzleti partnerével, Lord Woodbine-nelForrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Keystone Features

Williams volt az is, aki saját kis furgonjával elfuvarozta a zenekart 1960 augusztusában Hamburgba.
„Zsúfolt volt. A furgonnak még ülései sem voltak; az erősítőinken kellett ülnünk" – idézte fel később George Harrison az utazást.

Williams a hamburgi korszak elejéig maradt a zenekarral. Végül azért váltak meg tőle, mert nem értettek egyet az ügynök 10 százalékos jutalékával – írja a Rolling Stone magazin megemlékezésében. A Beatles ezután Brian Epsteinnel írt alá szerződést.

Williams a beatles időkről egy memoárt is megjelentetett Allan Williams: The Man Who Gave The Beatles Away címmel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK