Így ünnepli a januári karácsonyt a Szent Efrém Férfikar

Szent Efrém Férfikar
Vágólapra másolva!
Tizenöt éves éves a Szent Efrém Férfikar, amelyik hatodik Orientale lumen sorozatát rendezi meg 2017-ben a budapesti Szent István Bazilikában. A sorozat első, ünnepi koncertjén, az orthodox Karácsony alkalmából 2017. január 7-én, szombaton énekelnek a férfikar jelenlegi és régebbi tagjai.
Vágólapra másolva!

Az ortodox karácsony dátumát szándékosan célba véve, 2017. január 7-én, szombaton ad koncertet a Szent Efrém Férfikar. A koncerttel kapcsolatban fontos még az is, hogy, hogy a 2017-es lesz az együttes hatodik Orientale Lumen sorozata, amelyet a szombati fellépéssel indítanak idén.

A Szent Efrém Férfikar Forrás: Szent Efrém Férfikar

Az Orientale lumen ('Kelet világossága') elnevezés Szent II. János Pál enciklikájának címéből jön. A hangversenysorozatot 2011-ben indította a férfikar, és már Budapest egyik legkedveltebb egyházzenei eseményévé nőtte ki magát.

Névadó

Az együttes névadójáról, a 4. században élt Szír Szent Efrémről – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája" megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra".

A férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a

bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése

elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. Emellett pedig nagy hangsúlyt fektetnek az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány ápolására is. A kórus gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak, rendszeres résztvevője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak.

A Szent Efrém Férfikar eddigi tizenöt évében kapott már Magyar Örökség- és Budapest Márka-díjat, ráadásul egy Liszt-díjas művészeti vezető, Bubnó Tamás áll a kar élén. A kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását.

Sípos Mihály Forrás: Szent Efrém Férfikar

A szombati koncerten

a mediterráneum, a szláv világ és a Kárpát-medence karácsonyi tradíciójából állították össze a programot,

amelyben Sipos Mihály, a Muzsikás együttes primáriusa kíséri őket. Érdekessége még a koncertnek, hogy a kórus korábbi tagjai is részt vesznek az éneklésben, így a műsor egyes részeiben 35 tagú férfikarrá bővül a Szent Efrém, és a hagyományos kántálásba az egész közönséget bevonják majd.

A féfrikar ezzel a szórakoztató videóval búcsúztatta a 2016-os évet: