Négy magyar művész a világ legkeresettebb zenészei között

Várdai István csellóművész az 1673-ban készült Stradivari-csellón játszik a Művészetek Palotájában.
Vágólapra másolva!
Várdai István, Várjon Dénes, Baráti Kristóf és Schiff András is a világ legkeresettebb muzsikusai között volt 2016-ban a Bachtrack brit komolyzenei adatbázis szerint. Ebből az is kiderül, hogy a Magyar Állami Operaházban játszották a legtöbb előadást.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb internetes komolyzenei adatbázisa elkészítette részletes statisztikáját arról, kik voltak az előző év legfoglalkoztatottabb előadói, mely zeneszerzők darabjait játszották a legtöbbet, mely operaházakban tartották a legtöbb előadást, és milyen zenei trendek rajzolódtak ki 2016-ban.

A Bachtrack kimutatásai a 2016-ban rendezett több mint 32 ezer komolyzenei koncert, opera- és balettelőadás adataira épülnek. Ennek alapján

a világ legkeresettebb csellistája 2016-ban Várdai István volt,

megelőzve a francia Gautier Capucont, a norvég Truls Morkot, az argentin Sol Gabettát és német-kanadai Johannes Mosert.

A zongoristák mezőnyét, amelyben Várjon Dénes a harmadik, Schiff András pedig a hetedik legtöbbet koncertező művész, az orosz Danyiil Trifonov vezeti a cseh-osztrák Rudolf Buchbinder előtt. A hegedűsök között Baráti Kristóf a hatodik helyen végzett, a világ legkeresettebb hegedűművésze a görög Leonidasz Kavakosz, a lett Baiba Skirde és a francia Renaud Capucon előtt.

Várdai István csellóművész az 1673-ban készült Stradivari-csellón játszik a Művészetek Palotájában, amelyet egy német mecénástól kapott tartós használatra Forrás: MTI/Kovács Tamás

A legtöbb, 143 koncertet az orosz karmester, Valerij Gergijev vezényelte, őt az olasz Fabio Luisi és a kanadai Yannick Nézet-Séguin követi a karmesterek mezőnyében. A legtöbb koncertet pedig a New York-i Filharmonikus Zenekar adta 2016-ban.

Az adatbázisból kiderül, hogy tavaly

Beethoven megelőzte Mozartot

a leggyakrabban játszott zeneszerzők között, darabjai 3341 alkalommal csendültek fel a világ hangversenyteremiben és operaházaiban. A 2016-ban jelentős évfordulót ünneplő zeneszerzők - köztük a 90. születésnapját ünneplő Kurtág György - is jelentősen előretörtek e kategóriában.

A Magyar Állami Operaházban rendezték a legtöbb előadást tavaly,

305-öt, ezzel még a szentpétervári Mariinszkij Színházat is megelőzte az Opera. Egyébként Mozart, Verdi és Puccini operáit adták elő a világon legtöbbször, az élen A varázsfuvola áll, amely egyetlen előadással ugyan, de megelőzte Mozart másik közkedvelt operáját, a Figaro házasságát.

Ami a balettet illeti, Csajkovszkij A diótörője a legtöbbet (446) játszott előadás, a második helyen A hattyúk tava áll, amelynek szintén ő a zeneszerzője.

A múlt év zenei trendjei közül kiemelkednek a kortárs balett sikerei, az orosz Alekszej Ratmanszkij és az angol Christopher Wheeldon kortárs mesterek műveit 153, illetve 150 alkalommal mutatták be.