Titokzatos új regénnyel ünnepli születésnapját a népszerű író

Murakami Haruki
Murakami Haruki
Vágólapra másolva!
Murakami Haruki, több nemzetközi bestseller írója ma, január 12-én ünnepli 68. születésnapját, és ez szinte napra pontosan egybeesik a bejelentéssel, hogy hét év után először új, ráadásul többkötetes regénnyel jelentkezik a népszerű szerző. A Kisidancso Gorosi (angolul Killing Commendatore) című művet február 24-én kezdik árusítani a japán könyvesboltok.
Vágólapra másolva!
Murakami Haruki Forrás: AFP/Ivan Gimenez

A Sincsosa könyvkiadó kedden közölte, hogy a mű kétrészes, angol alcímei pedig Emerging Ideas és Moving Metaphor. Arról nem szólt a bejelentés, hogy mikor jelenik meg nemzetközi piacokon az új regény.

A kiadó semmit nem fedett fel a mű tartalmáról, csupán annyit közölt, hogy később fog részleteket ismertetni. Az ezoterikus alcímek azt sugallják, hogy a regény különbözik a világhírű japán író előző műveitől. Murakami korábban csak annyit mondott új regényéről, hogy

Murakami regényei Japánban és szerte a világon is az eladási listák élén állnak, műveit több díjjal tüntették ki, és 50 különböző nyelvre fordították le. A legismertebbek közé tartozik a Birkakergető nagy kaland, a Norvég erdő, A kurblimadár krónikája, a Szputnyik, szívecském! és a Kafka a tengerparton.

A mágikus realizmus irányzatát követő szürreális és humoros írásaiban visszatérő témának számít az elidegenedés, a magány, a vágyódás és a szerelem, illetve gyakran jelennek meg a homogén japán társadalom szélére taszított karakterek.

Egyik leghosszabb regénye a 2009-ben megjelent háromkötetes 1Q84 (Ezerkülöncszáznyolcvannégy), amely

évek óta uralja a japán eladási listát, és világszerte kultikussá vált.

Murakami Haruki legutóbbi regénye, A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei 2013-ban jelent meg. 2014 áprilisában novelláskötettel jelentkezett, Férfiak nők nélkül címmel, 2015-ben pedig új esszéjét, a Hivatásos regényírót (angol címén: Novelist As a Vocation) adták ki.

Murakamit a posztmodern irodalom egyik fontos figurájának, sőt

évek óta a Nobel-díj egyik várományosának tartják.

A nyugati kultúra, többek között Kafka, Flaubert, Vonnegut, Dickens vagy Jack Kerouac művei mindig is nagy hatással voltak az írásaira. Műfordítói munkássága is jelentős:

japán nyelven az ő fordításában jelentek meg többek között F. Scott Fitzgerald, Raymond Carver, Truman Capote és John Irving művei is.


Születésnapján említést érdemel, hogy az idő múlásának, és

konkrétan a születésnap jelentőségének témája ugyancsak foglalkoztatta őt mint írót:

2002-ben egy teljes antológiát állított össze más szerzők születésnapi témájú novelláiból Birthday Stories címmel, amelyben ő maga is publikált egy saját, kifejezetten ebbe a válogatásba szánt új novellát, a Birthday Girl-t.