Meghalt a Bronski Beat billentyűse, Larry Steinbachek

Bronski Beat
Vágólapra másolva!
Meghalt a Bronski Beat egykori billentyűse és egyik alapítója, Larry Steinbachek. A brit zenész 56 évesen, rákban halt meg.
Vágólapra másolva!

A hírt Steinbachek nővére, Louise Jones közölte a BBC News-zal, azzal kiegészítve, hogy a zenész még a múlt hónapban halt meg.

Az 1983-ban Larry Steinbachek, Steve Bronski és az énekes Jimmy Sommerville által alapított Bronski Beat a nyolcvanas évek közepének egyik legfontosabb zenekara volt a nemzetközi elektronikus zenei/szintipop színtéren. Az alapító trió mindössze egy közös albumot készített, a The Age of Consent címűt, amelyen olyan nagy slágerek szerepeltek, mint a Smalltown Boy, a Why?, a Heatwave vagy a Junk.

A Bronski Beat a melegek jogainak egyik első szószólója volt a popzenében.

A Smalltown Boy arról szól, milyen gyötrelmes melegként felnőni Angliában, a The Age of Consent lemezcím pedig a beleegyezési korhatárra utal a büntetőjogban.

Miután az azóta sikeres szólókarriert maga mögött tudó Sommerville 1985-ben kilépett a Bronski Beatből és a Communardsban folytatta, Bronski és Steinbachek más énekesekkel próbálkozott, de a nagy siker már elkerülte a csapatot. Az 1986-ban megjelent Truthdare Doubledare című stúdiólemezról a Hit That Perfect Beat és a C'mon! C'mon! még felkerült a slágerlistákra.

Larry Steinbachek 1995-ig játszott a Bronski Beatben. Amszterdamba költözött, és az elmúlt két évtizedben zeneírásból, musicalek komponálásából élt.