Mennyire ismeri a Mikszáth-filmfeldolgozásokat? Kvíz

Mikszáth Kálmán
Mikszáthfalva (Sklabiná), 2010. május 20. 1882-ben készült fotó Mikszáth Kálmánról. Száz évvel ezelőtt, 1910. május 28-án hunyt el Budapesten Mikszáth Kálmán író, újságíró, a magyar kritikai realista próza nagy mestere, az MTA tagja, aki 1847. január 16-án született a szlovákiai Mikszáthfalván (Sklabiná). Az író tiszteletére szülőfalujában 1978. június 24-én avatták fel a Mikszáth Kálmán Emlékházat, amelynek 2005-ös felújítása után az író életének és munkásságának szentelt állandó kiállítás található. MTI Fotó: Reprodukció
Vágólapra másolva!
Apolka, Wibra Gyuri, Noszty Feri, Görgey vicispán... Ugye, ismerősek a nevek Mikszáth műveiből? Nem kell megijedni, ez nem az érettségi, és nem is novellaelemzést várunk. A 170 éve született Mikszáth Kálmán emlékére készített 13+1 kérdéses kvízünk az író munkáinak filmes feldolgozásairól szól. Fogjon hozzá, nézze meg, mit tud!
Vágólapra másolva!

A magyar irodalom egyik nagy mázlija, hogy Mikszáth nem ragadt le a jogi pályánál. Ha diplomát szerez, és mondjuk, beáll szolgabírónak, valószínűleg nem írt volna össze annyit és olyan jelentőset, mint újságíróként.

Jelentőségét az is mutatja, hogy a magyar filmművészet folyamatosan dolgozza fel a műveit – még 2010-ben is készült egy feldolgozás a novelláiból. Ha Mikszáth jó száz évvel később születik, nagyon valószínű, hogy az írás mellett ugyanígy a filmnél kötött volna ki – csak akkor már tudatosan a vászonnak írt volna.