Nemzeti kincs lett a 4,7 milliárdos rajzból

Leonardo
Szent Sebestyén
Vágólapra másolva!
A francia állam nemzeti kincsnek nyilvánította Leonardo da Vinci Szent Sebestyén vértanúságát ábrázoló ritka rajzát, amely a múlt év végén került elő egy nyugdíjas vidéki orvos gyűjteményéből.
Vágólapra másolva!

Ahogy beszámoltunk róla, egy nyugdíjas francia orvos még 2016 márciusában sétált be a Tajan aukciósházba, hogy megmutasson 14 régi rajzot, hátha érnek valamit. Kiderült, hogy volt köztük egy Leonardo-munka is, amit 15 millió euróra becsültek. Ez körülbelül 4,7 milliárd forintot jelent. A vidéki orvosnak állítólag fogalma sem volt arról, mi volt nála, mikor bement a Tajanhoz. Azt kérte, nevét ne hozzák nyilvánosságra. Annyit tudni, hogy műértő apjától örökölte a rajzot, amit

a francia állam most nemzeti kinccsé minősített.

Ez lehetővé teszi átmeneti kiviteli tilalom elrendelését, emellett pedig időt ad az államnak ahhoz, hogy összegyűjtse a műtárgy megvásárlásához szükséges összeget. A francia államnak

30 hónapja van arra, hogy előteremtse a 15. századi grafikáért kért 15 millió eurót.

Leonardo 15 millió eurót érő Szent Sebestyén-vázlata Forrás: Tajan

A 19 x 13 centiméteres grafikát másik 13, keret nélküli rajzzal együtt bízta az orvos a Tajan aukciósházra, hogy adják el. A Leonardo-rajzot a New York-i Metropolitan Múzeum szakértője hitelesítette, és decemberben mutatták be Párizsban.

A lap egyik oldalán a fához kötözött Szent Sebestyén vértanú teljes alakja látható egy táj előterében, a másik oldalán pedig jegyzetek és vázlatok a fényről és az árnyékról.

A New York-i szakértő, Carmen C. Bambacht szerint a grafika a legkidolgozottabb abból a három ismert vázlatból, amelyeket

talán egy elveszett Szent Sebestyén-képhez készített Leonardo.

Becslése szerint rajz 1478 és 1483 között, Leonardo korai, milánói évei idején készülhetett, amikor - a jelenleg a Louvre-ban kiállított - Sziklás Madonna első változatát festette.

Leonardo-rajzért eddig a legtöbbet a Christie's egy 2001-es aukcióján fizettek, a lovat és lovasát ábrázoló vázlat akkor 11,5 millió dollárt (3,4 milliárd forintot) ért egy vevőnek.