A magyar kultúra napja alkalmából játékra hívjuk az Origo olvasóit: olyan verseket mutatunk be, amelyek ismert magyar dalok szövegei alapján születtek, azt viszont önöknek kell kitalálniuk, mely számok ihlették a versrészleteket. A versek két kortárs költő, Lackfi János, illetve a dalszerzőként és énekesként is ismert Vörös István alkotásai, az eredeti verziók között viszont táncdalt, rockballadát és musicalt is lehet találni. 

A versrészleteket Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget címen nemrég megjelent, dalszövegek átiratait tartalmazó kötetéből válogattuk ki. Igyekeztünk olyan dalokat keresni, amelyeket eredeti szövegük alapján szinte mindenki felismer, a játék viszont így is nehéz. Zene nélkül, elsősorban a szöveg ritmusából és néhány kifejezésből kell kitalálniuk, mely slágereket gondolták újra a szerzők.

Annyit elárulunk még, hogy a verscímek akár félrevezetők is lehetnek, a Fortepantól származó képeken viszont segítséget rejtettünk el azoknak, akik pusztán a szöveg alapján nem ismerik fel az eredeti dalokat. 

Ezen az oldalon csak az átírt versrészleteket találják, lapozás után olvashatók a megfejtések. Mottóul pedig álljon itt a Szólj rám, ha hangosan énekelek Lackfi-féle verziójának részlete: Pistám, hát érezd a dalszöveget! 

Forrás: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

 

Forrás: Fortepan

 

Forrás: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

 

Forrás: Fortepan / Saly Noémi

 

Forrás: Fortepan

 

Forrás: Fortepan / Kurutz Márton

 

Forrás: Fortepan

 

Forrás: Fortepan / Kovács Márton Ernő

 

Forrás: Fortepan / Várkonyi Péter

 

Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11

 

Forrás: Fortepan / A R

 

Forrás: Fortepan

 

Forrás: Balassa Péter