Tragikus élete ellenére beteljesítette sorsát

Gryllus Dorka
Frida Kahlo
Vágólapra másolva!
Egy szenvedélyes nő, aki tragikus élete ellenére beteljesítette sorsát - a világ egyik legnépszerűbb női festőművészéről, Frida Kahlóról készül előadással a Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház. 
Vágólapra másolva!

A Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház közös produkciója a Frida, amely a próza, a zene, a tánc és a videoanimáció egyedi hatásával idézi meg Frida Kahlo, a mexikói festőművész életét. A különös sors, a festőnő életében megjelenő női erő, a hit és a bátorság mind-mind jól feldolgozhatók a színpadon.

Gryllus Dorka és Gubik Petra a címszerepben Forrás: Dömölky Dániel

Frida Kahlót Gryllus Dorka és Gubik Petra játssza váltott szereposztásban, partnereik az előadásban Szabó P. Szilveszter, Kálid Artúr, Molnár Áron, Papadimitriu Athina és Dézsy Szabó Gábor.

A darabot Duda Éva koreográfus-rendező kezdeményezésére Dinyés Dániel zeneszerző, Hegyi György dal- és szövegíró, valamint Oláh-Horváth Sára dramaturg jegyzi. A Mexikó merész és színes világát idéző jelmezeket Kiss Julcsi tervezi. Mindák Gergő a díszlet minimalizmusával koncentrálja a figyelmet, Karczis Gábor animációi pedig a festmények hangulatát és a történelmi környezetet jelenítik meg.

A Frida a kora XX. századi Mexikóváros, Detroit, New York és Párizs forgatagában játszódik, ahol a technika, a művészet és a világnézet is forradalmi. A bemutató

március 3-4-5.-én lesz az Átrium Film-Színházban.

Frida Kahlo-kiállítás a Tate Galériában, Londonban Forrás: AFP/John D Mchugh

Frida Kahlo Mexikó legismertebb, és egyúttal a világ egyik legnépszerűbb női festőművésze. Művei túlélték, meghaladták korát, egyéni látásmódja a mai napig

inspirálóan hat más művészeti ágak képviselőire is.

Egykori otthona ma már múzeum, kedvelt turistalátványosság. Karakteres önarcképeinek és festményeinek jellegzetes világa nem csupán a művészetek, de a divat, a design és a film területén is visszaköszön. Ez a sokoldalúság uralkodik a művészeti ágak és műfajok határvonalain átívelő Frida című produkcióban, amelynek célja bemutatni a művészt, a rendíthetetlen embert, a nőt, aki tragikus élete ellenére beteljesítette sorsát, és megküzdött élete minden pillanatáért.