Beyoncé húgára is oda kell figyelni

GRAMMY Solange Knowles Beyonce Knowles
LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 12: (L-R) Singer Solange Knowles, Alan Ferguson, hip hop artist Jay-Z and singer Beyonce during The 59th GRAMMY Awards at STAPLES Center on February 12, 2017 in Los Angeles, California. Christopher Polk/Getty Images for NARAS/AFP
Vágólapra másolva!
Vasárnap két Grammy-díjast is ünnepelhetett a Knowles család, hiszen nemcsak Beyoncé, hanem húga, Solange is nyert. Az ifjabb Knowles testvér életében először kapta meg a zeneipar legfontosabb díját, öröme viszont nem volt felhőtlen. Beyoncé számtalan rajongójához hasonlóan őt is megviselte, hogy nővére a fontos kategóriákban nem tudott nyerni.
Vágólapra másolva!

Beyoncé családjában nem a férje, Jay-Z az egyetlen zenész. A világ egyik leghíresebb énekesnőjének a testvére, Solange Knowles a saját jogán is egyre elismertebb a szakmában, aki megérdemli, hogy ne csak Beyoncé kapcsán emlegessék. A 30 éves, tehát Beyoncénél öt évvel fiatalabb énekesnő felnéz a nővérére, de már évek óta a maga útját járja énekesként, dalszerzőként és producerként is.

Solange a legjobb R&B előadásért járó Grammyvel február 12-én Forrás: AFP/2017 Getty Images/Frederick M. Brown

A zenészként szintén csak a keresztnevét használó Solange sikerei természetesen nem mérhetőek Beyoncé népszerűségéhez a tengerentúlon sem, de tavalyi, harmadik albuma a kritikusok és a közönség körében is nagy sikert aratott. Az A Seat at the Table című lemezen három évig dolgozott, az album pedig a Billboard 200-as lemezeleladási toplistáját is vezette. Mivel Beyoncé Lemonade című albuma is 2016-ban jelent meg, a Knowles-nővéreknek sikerült az, amit előtte csak Michael és Janet Jacksonnak:

ugyanabban az évben az amerikai lemezeladási lista élére tudtak kerülni.

A két album abban is hasonló, hogy Beyoncénál és Solange-nál is központi téma, hogy milyen nehézségekkel néz valaki szembe fekete nőként. Míg azonban Beyoncé rengeteg zenei műfajt beépített a Lemonade-ba, amelyet az úgynevezett urban contemporary, azaz egy modernebb R&B-t takaró kategóriában jelöltek, testvére lemeze inkább soulos jellegű.

Grammy-dráma

Solange új anyagát az amerikai hangfelvétel-művészek akadémiája is elismerte: az albumról kislemezként megjelent Cranes in the Sky-t a legjobb R&B előadásnak járó díjra jelölték, és meg is nyerte a kategóriát. Ezzel

Solange első jelölését rögtön díjra tudta váltani.

Beyoncé-t összesen kilenc kategóriában jelölték, ezzel ő vágott neki a legtöbb jelöléssel a díjátadónak. Ezek között még rockzenei kategória is volt, de végül csak a legjobb urban contemporary lemez és a legjobb videóklip díja lett az övé. A három igazán fontos kategóriában - az év albuma, az év dala és az év felvétele - Adele nyert. Utoljára az év albumának járó díjat adták át, Adele köszönőbeszéde pedig gyakorlatilag végig Beyoncéról szólt. Kijelentette, hogy a Lemonade-nak kellett volna nyernie, és a gála után is megismételte, hogy számára a Lemonade az év albuma.

Solange is úgy gondolta, hogy végre Beyoncénak járt volna a díj: a Twitteren fakadt ki a döntés miatt.

és több mint 200 fekete művész lépett fel" – írta csak pár perccel az utolsó kategória nyertesének kihirdetése után a Grammy-gáláról. A tweetet aztán törölte, de készültek róla képek.

Solange férjével, Alan Ferguson videóklip-rendezővel, sógorával, Jay-Z-vel, illetve nővérével, Beyoncéval a Grammy-gálán Forrás: AFP/2017 Getty Images/Christopher Polk

Családi vállalkozás

Solange Beyoncéhoz hasonlóan gyerekkorától kezdve énekelni és táncolni tanult, és már 13 éves korában saját zenét akart csinálni. Szülei akkor még azt tanácsolták neki, hogy várjon, viszont nővére együttesében, a Destiny's Childban alkalmanként besegített. 15 évesen egy fellépés erejéig beugrott a sérült Kelly Rowland helyére, de dalok felvételében is közreműködött, és a 2001-es Bootylicious klipjében is feltűnik.

Solange-t 16 éves korában szerződtette le saját kiadójához apja, Mathew Knowles, aki azért hagyta ott munkáját és fektetett be a zeneiparba, hogy Beyoncé karrierjét egyengesse. Ez később jó döntésnek bizonyult, és egész családi vállalkozás épült a Knowles lányokra, persze elsősorban Beyoncéra. Eredetileg fodrász édesanyjuk, Tina Knowles a lányok ruháiért volt felelős.

A Knowles családnak saját divatmárkája is van House of Deréon néven, amelynek gyakran áll modellt Beyoncé és Solange is.

A szülők azóta elváltak, és Mathew Knowles már egyik lányának sem a menedzsere, és családi konfliktusok is bőven akadtak. Tina Knowles üzletasszony és híresség lett, még az idei Grammy-gálán is megjelent: az ikrekkel terhes Beyoncé – egyébként az anyaságról szóló – látványos produkcióját konferálta fel.

mathews babies

Solange (@saintrecords) által megosztott bejegyzés,

Bármennyit is profitált a család Beyoncé karrierjéből, Solange igyekezett nem nővére révén sikeres lenni, és bebizonyítani, hogy egyedül is képes megállni a helyét. Ha Beyoncéról kérdezik, általában elmondja, hogy nagyon büszke rá, ő a példaképe, de

nem próbál második Queen Bey lenni.

Az egyébként újságíró babérokra is törő Beyoncé 2016-ban interjút készített testvérével az Interview magazinba. Ebben azt is megkérdezte tőle, hogy milyen volt mellette felnőni. Solange erre azt válaszolta, hogy Beyoncé fantasztikus nővér volt, a legtürelmesebb és a legszeretőbb, akit csak el lehet képzelni.

Még egy adalék a Knowles família összetartására: Tina és Mathew Knowles Solange új albumán is szerepelnek. Van egy-egy közjáték a dalok között, ahol a szülők a szegregációról és a fekete identitásról beszélnek.

De mi történt a liftben?

Természetesen a Knowles családban sem minden tökéletes. 2014-ben hatalmas vihart kavart, hogy Solange a Met gálán rátámadt Beyoncé férjére egy liftben. Solange ütötte és rugdosta Jay-Z-t, ezért egy biztonsági őrnek kellett lefognia, miközben Beyoncé nem nagyon avatkozott közbe. Az esetet a lift biztonsági kamerája rögzítette, a videót pedig a TMZ szivárogtatta ki. A Knowles család ezért kénytelen volt közleményben magyarázkodni: azt írták, hogy személyes konfliktus állt a dolog mögött, amit rendeztek, és a felek elnézést kértek egymástól.

Bennfentesek szerint Jay-Z hűtlensége állt a dolog mögött, amit Solange nem bírt feldolgozni. Az ügy 2016-ban azért került ismét napirendre, mert Beyoncé új albumának Sorry című száma valóban arra enged következtetni, hogy férje megcsalta őt.