Megtalálták az első filmfelvételt a világhírű íróról

zep0045 ArchivesZephyr
Marcel PROUST ©Archives-Zephyr/Leemage
Vágólapra másolva!
Marcel Proustot egy 1904-es esküvő vendégei között vették fel. Állítólag egy közeli barátja lányának esküvőjén jelent meg. Ez az első mozgókép, ami előkerült a világhírű íróról. 
Vágólapra másolva!

Marcel Proust a felvételen egy templom lépcsőjén sétál le, miután véget ért közeli barátja lányának esküvői szertartása. A felvételt Jean-Pierre Sirois-Trahan, a quebeci Laval Egyetem professzora találta a Kanadai Nemzeti Filmcenter archívumában.

A film alig hosszabb egy percnél, és a 33 éves Proust – a jobbára fekete ruhás tömegből kissé kilógva – a 37. másodpercben

sétál le a lépcsőn szürke felöltőjében.

Proust Élaine Greffulhe esküvőjén volt, akinek anyja Greffulhe grófnője, Proust közeli barátja. Érdekesség még, hogy Proust a grófnőről mintázta leghíresebb regénye, Az eltűnt idő nyomában egyik karakterét – írja a Guardian. A regény első kötetét Proust 5 évvel az esküvő után, 1909-ben kezdte írni.

Luc Fraisse, a Strasbourgi Egyetem Proust-kutató professzora azt mondta a Le Point magazinnak, hogy kétségkívül Proust van a felvételen. Már csak azért is, mert több forrásból tudjuk, hogy Proust abban az időben keménykalapot és szürke felöltőt viselt. "Nagyon megindító, hogy

Igaz, jobb lenne, ha valamivel lassabban menne le azon a lépcsőn."

A Sorbonne professzora, Jean-Yves Tadié is nagyon boldog volt a film láttán. Azt mondta, "mindig is bíztam abban, hogy valamilyen mozgóképen látni fogjuk Proustot. Az arca, az öltözéke alapján egyértelműen Proustnak tűnik".