Veszedelmesen sokat tud rólunk az író, aki elvette Kukorica Jancsit

Az üvegcipő sajtótájékoztató józsef attila színház színház AZ ÜVEGCIPŐ sajtóebéd és sajttáj
AZ ÜVEGCIPŐ sajtóebéd és sajttáj
Vágólapra másolva!
Egy igazi klasszikusnak, Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékának bemutatójára készül a József Attila Színház. A szerző utánozhatatlan stílusban írt „romantikus felnőtt meséjének" rendezője Huszti Péter, férfi főszerepét pedig a színház igazgatója, Nemcsák Károly alakítja.
Vágólapra másolva!
Az üvegcipő alkotógárdája Fotó: Hirling Bálint - Origo

Huszti Péter a premiert beharangozó sajtótájékoztatón elsőként azt hangsúlyozta Molnár Ferenccel kapcsolatban: ha csak elterjed a híre egy színházban annak, hogy a következő évadban Molnár-darab bemutatója készül, a társulaton már különös izgalom vesz erőt. Érdekes zizegés támad, a próbatáblánál pedig különösen nagy az izgatottság, hiszen mindenki örül, ha szerepelhet az előadásban.

„Ez csak azért lehet így – mondta Huszti Péter - , mert

– a szerelemről, a féltékenységről, a barátságról, az elhagyásról... mindenről!"

Az előadás rendezője azt is hozzátette, hogy Molnár Ferencnél a látszólag legkisebb, néhány mondatos szerepekből is igazi, teljes életek, sorsok, jellemek bontakoznak ki. Mind a színészek, mind a nézők ráismerhetnek bizonyos szituációkra, vagy egyes mondatokra, jelzőkre, amelyeket ők is szó szerint ugyanígy használtak, vagy nekik is ugyanígy mondták valamikor.

„Ennél nagyobb öröme a színházi életnek, a színészi életnek, a rendezői életnek nincs, mint hogy élő történettel foglalkozhatunk,

Huszti Péter és az Irmát alakító Fekete Réka Thália Fotó: Hirling Bálint - Origo

Színészi és rendező tapasztalatain túl Huszti Péter a Színművészeti Egyetem rektoraként is szerzett Molnár Ferenchez kötődő, felemelő élményeket: volt, hogy Molnár-művekre építő fesztivált szervezett a világ minden tájáról érkező színiakadémisták részvételével, és láthatta, hogy

a számos nyelvre lefordított Molnár Ferenc-i sorok a legkülönfélébb országokból érkezett színészhallgatók között tudtak intenzív kapcsolatot teremteni.

Nemcsák Károly először igazgatói minőségében mondta el, hogy azért is volt számára magától értetődő lépés Az üvegcipő műsorra tűzése, mert színházigazgatóként elsődleges feladatának tekinti, hogy jó szereplehetőségeket adhasson a színészkollégáinak. Később aztán a színész szemszögéből is elmondta gondolatait a próbafolyamatról:

„Én úgy érzem, hogy minden egyes próbafolyamat egy kurzus. Ha igazán jól, nyitottan és tiszta szívvel állunk egy-egy darabhoz, akkor rengeteg dolgot tanulhatunk és rakhatunk össze magunkban. Hiszen itt életek, sorsok jelennek meg általunk, és meg kell találnunk magunkban azokat a pontokat, ahol ez azonos a mi életünkkel. Minden próbafolyamat komoly és építő jellegű minden egyes színészkolléga részéről, hiszen – közhelynek tűnik, de igaz –

Nemcsák Károly Fotó: Hirling Bálint - Origo

„Az pedig egy kimondottan érdekes szituáció, amikor az ember azt érzi, hogy róla van szó"- fűzte hozzá Nemcsák Károly.

A sajtótájékoztatón részt vett és több érdekes anekdotát is megosztott Molnár Ferencről Londonban élő unokája, Sárközi Mátyás. A József Attila-díjas író elsőként azt idézte fel, hogy Molnár Ferencnek, akár vígjátékot írt, akár komolyabb drámai színművet, saját bevallása szerint

az volt a célja, hogy a nézők hazafelé menet beszéljenek egymással a darabról.

Sárközi Mátyás és az Adélt alakító Létay Dóra Fotó: Hirling Bálint - Origo

Sárközi Mátyás megerősítette, hogy Az üvegcipő-ben – ahol a cselekmény középpontjában a fiatal cselédlánynak, Irmának az idősödő, mogorva műbútorasztalos, Sipos Imre iránt érzett, nem hétköznapi szerelme áll – valóban

visszaköszön egy életrajzi elem.

Molnár Ferenc ugyanis már 12 éve élt együtt meglehetősen viharos kapcsolatban a kor ünnepelt színésznőjével, Fedák Sárival, amikor a Budai Színkör előadásán meglátta a fiatal színésznőt, Darvas Lilit, és beleszeretett.

Ez a szerelmi háromszög ihlette Az üvegcipő-t,

a vígszínházi ősbemutatón pedig maga Darvas Lili alakította Irmát.

„A Fészek Klubban oda is ment valaki Molnárhoz – idézte fel a történetet Sárközi Mátyás - , és azt mondta: „Te Ferikém, mégiscsak, egy ilyen fiatal lány..." Molnár így felelt:

Huszti Péter, Sárközi Mátyás és Molnár Ferenc dédunokája, Lukin Ágnes. Molnár Ferencnek Vészi Margittal kötött, első házasságából született a lánya, Molnár Márta, a későbbi Sárközi Györgyné, aki Sárközi Mátyás, Horváth Ádám és Lukin Eszter édesanyja. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az író egy másik anekdotát is elmondott, amely már Az üvegcipő kritikai fogadtatásához kapcsolódik: Molnár Ferenc a Fészek Klub mosdójában futott össze egy korabeli ismert színházkritikussal, aki előzőleg meglehetősen furcsa beszámolót írt a darabról. Az illemhelyen viszont elnézést kért, mondván, hogy azóta újra látta az előadást, és megértette a lényegét. „Felfogtam, hogy tulajdonképpen ez az egyik legjobb darabod, és most már úgy sajnálom, amit írtam!" „Ide figyelj, Lajos!"- felelte Molnár.

„Legközelebb, légy szíves, a sorrendet fordítsd meg: az újságban írd meg, hogy milyen jó volt a darab, és itt meséld el nekem, hogy mi nem tetszett!"


Az újságírók végül egy kis ízelítőt is kaptak a készülő előadásból: Nemcsák Károly és az Irmát alakító Fekete Réka Thália előadtak egy jelenetet a darabból, méghozzá úgy, ahogy feltehetően soha többet nem lesz majd látható. Nemcsák Károly ugyanis

a darabbeli ebédjét ezúttal egy olyan asztalnál ülve fogyasztotta el, amely a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy féltve őrzött kincse:

a New York Kávéházból került a múzeumba, a feltételezések szerint Major Henrik, azaz művésznevén Sicu karikatúrái díszítik a márványlapját. Továbbá - nincs ugyan erre semmiféle bizonyíték, de – akár a törzsvendégnek számító Molnár Ferenc is ülhetett mellette.

Fekete Réka Thália és Nemcsák Károly a muzeális értékű asztalkát is beépítik a darab egyik jelenetébe. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ez a díszletelem ugyan nem fog szerepelni a József Attila Színház előadásában – ugyanis állapota és muzeális értéke miatt az is nagy riadalmat kelt, ha valaki hozzáér, nemhogy, ha megpróbálná elmozdítani a helyéről - , a társulat ismert színészei annál inkább.

Adélt Létay Dóra, Roticsnét Molnár Zsuzsa alakítja majd, a további szerepekben pedig többek közt Mohai Tamás, Ujréti László, Lippai László, Kocsis Judit, Baranyi László, Fila Balázs, Láng József, Krassy Renáta és Fabó Györgyi lesz látható

– aki egyébként Molnár Ferenc második feleségének, Fedák Sárinak a leszármazottja. A premierrel egy időben a színház épületében minikiállítás is nyílik Molnár Ferenc fotóiból.

Iluska helyett János vitéz

A Molnár Ferencről fennmaradt anekdoták sorát Huszti Péter is kiegészítette egy történettel: mint mondta, Nádasdy Kálmántól hallotta, hogyan elevenítette fel Molnár Ferenc Fedák Sárival való megismerkedésének történetét. A János vitéz legendásnak számító előadásában Medgyaszay Vilma alakította Iluskát, Fedák Sári pedig magát a címszereplőt. Kacsóh Pongrác hívására Molnár Ferenc is elment, és megnézte az előadást. Itt fedezte fel magának Fedák Sárit. Sok évvel később azonban, amikor már sok veszekedés és verekedés tarkította a kapcsolatukat, Molnár Ferenc állítólag így mesélt erről Nádasdy Kálmánnak: „Kacsóh Pongi meghívott engem a János vitézre. Elmentem, és ott volt egy édes, gyönyörű Iluska, Medgyaszay Vilma - és én barom, feleségül vettem a Kukorica Jancsit!"