Ifjabb Sánta Ferenc hegedűművész kapta az Emberi Méltóság Tanácsa által alapított Emberi Méltóságért kitüntetést.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke a pénteki díjátadón elmondta, hogy ifjabb Sánta Ferenc a cigányság és a magyarság egyesítése érdekében tett erőfeszítéseiért, valamint Magyarország világban való megismertetéséért érdemelte ki az elismerést.

Arról beszélt, hogy Sánta Ferenc művészetét világszerte, Európában, az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában is elismerik. A cigányzene és a magyar nóta mellett Brahms-, Liszt- és Bartók-műveket is játszik, és azok sorába tartozik, akik tevékenységükkel hozzájárultak az ország hírnevének megteremetéséhez. 

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának ifjabb Sánta FerencnekForrás: MTI/Bruzák Noémi

A művész alapító tagja volt a 100 Tagú Cigányzenekarnak, jelenleg a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti igazgatója és vezető prímása.Művészetét Liszt Ferenc-, Kossuth- és Prima Primissima díjjal is elismerték, a nemzet művésze 2014-ben lett.

Az Emberi Méltóságért kitüntetést olyan személyek kapják, akik életművükkel hozzájárulnak a társadalmi békéhez és az emberi kapcsolatok erősítéséhez. A díjat eddig többek között Törőcsik Mari színművész, Kányádi Sándor költő, Jókai Anna író, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja és Böjte Csaba Ferences-rendi szerzetes vehette át.