Itt vannak a magyar eastwicki boszorkányok és ördögi lovagjuk

Eastwicki boszorkányok olvasópróba a Játékszínben 2017 március 6-án Eastwicki
Lévay Viktória, Szőlőskei Tímea, Pokorny Lia és Parti Nóra Az eastwicki boszorkányok olvasópróbáján a Játékszínben, 2017. március 6-án
Vágólapra másolva!
Még csak ma tartották a Játékszínben Az eastwicki boszorkányok című, készülő előadás olvasópróbáját, de az áprilisi bemutatóra már most, elővételben elkelt minden jegy. John Updike története Tasnádi István átiratában, Bagó Bertalan rendezésében április 22. után folyamatosan műsoron lesz, méghozzá Pokorny Lia, Parti Nóra, Lévay Viktória és Gáspár Sándor főszereplésével.
Vágólapra másolva!
Lévay Viktória, Szőlőskei Tímea, Pokorny Lia és Parti Nóra Az eastwicki boszorkányok olvasópróbáján a Játékszínben, 2017. március 6-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

John Updike regényéből 1987-ben készült film a kultrendezőnek számító George Miller irányításával, olyan világsztárok főszereplésével, mint Cher, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer, illetve a beszédes nevű, ördögi Daryl Van Horne-t alakító Jack Nicholson. A feldolgozás elsöprő sikert aratott szerte a világon, de a darabot most rendező Bagó Bertalant nem ez inspirálta: ő ugyanis, saját bevallása szerint nem is látta a filmet. Az ő érdeklődését az a gondolat keltette fel, amely először megfogalmazódott benne, amikor elolvasta a darabot:

Bagó Bertalan Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bagó Bertalan a március 6-i olvasópróbán azt is elmondta, hogy a történetben az érdekelte igazán, mi történik akkor, amikor valakinek – jelen esetben egy kisváros hölgylakóinak –

belső, eltitkolt, elfojtott vágyai megelevenednek.

„Ez egy pszichedelikus történet, nem realista. Rengeteg humor van benne. Mi egy olyan, groteszk világot szeretnénk teremteni, ami egy görbe tükre annak a stílusjátéknak is, amelyet mostanában szoktak játszani.

Ez egy másfajta játéktechnika: önmagára lát az ember, a saját hatása által."

A rendező az ördögi főhőssel kapcsolatban azt is hozzátette, hogy az ő felfogása szerint ez esetben nem a falra festett – majd onnan lelépő – ördög hat a női főszereplőkre, hanem valójában pontosan azt mondja nekik, amire ők vágynak, amit hallani szeretnének.

A vágyak kiteljesedéséhez azonban mélyrepülés vezet, amely nyomot hagy az ember lelkében:

- összegezte Bagó Bertalan, miközben hangsúlyozta, a humor és a számára a rendezés feltételének számító mélyebb mondanivaló együtt jár ebben a történetben.

Az előadás díszletét és jelmezeit Vereckei Rita tervezte, aki egy apró, viszonylag üres műteremlakásba helyezte az előadást – ahol egy tetőtéri ablak és a tervek szerint egy LED-fal is fontos szerepet látszik. Ez utóbbi hozzájárulhat egy olyan filmszerű világ megteremtéséhez, amely szintén elszakad a realizmustól, és inkább a lelket, a minket körülvevő világot mutatja meg.

Az eastwicki boszorkányok alkotógárdája Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tasnádi István, a darab írója elmondta, hogy

a színpadi adaptáció a regénytől és a filmtől is eltér:

a sok helyszínt Tasnádi ötre szűkítette le úgy, hogy időközben a mondanivaló és az eredeti mű gazdagsága ne szűküljön. A mellékszereplők kikerültek a történetből, ennek következtében viszont van idő megismerni a karaktereket. Ráadásul hat olyan erős szereplő maradt, hogy az elkészült verzió egyik legnagyobb erénye az, amilyen nagyszerű lehetőséget ad majd a játékra a színészeknek.
Az író a főhős ördögi mivoltának kérdéséhez azt fűzte hozzá,hogy

ez a figura leginkább a saját alvilág megtestesülése:

a vágyak megidézése során olyasvalami tör fel a tudatalattiból, a tudattalanból, „amit valahogyan vissza kell gyömöszölni. Látjuk aztán a kísérletet, ahogy megpróbálják visszagyömöszölni, viszonylag kevés sikerrel. Van egy erős komikus, vígjátéki rész, aztán ez átfordul drámaibb hangvételbe, így sok mindent meg lehet mutatni."

Az ördögi Daryl Van Horne: Gáspár Sándor Fotó: Szabó Gábor - Origo

A darab zenéjét Szemenyei János szerzi,

Pokorny Lia, Parti Nóra, Lévay Viktória és Gáspár Sándor

mellett a további szerepekben Szőlőskei Tímeát és Szegezdi Róbertet láthatjuk.

Az Origo ott járt az előadás olvasópróbáján, tekintse meg ott készült galériánkat, a színészek első találkozását a szöveggel és a jelmeztervekkel!

A képre kattintva fotógaléria nyílik az olvasópróbáról. Fotó: Szabó Gábor - Origo