A BBC mutatja be először Liszt Ferenc befejezetlen operáját

Liszt Ferenc magyar zeneszerző, zongoraművész, karmester és zenetanár. Született: 1811. október 22., Doborján, Ausztria
Meghalt: 1886. július 31., Bayreuth, Németország
Liszt Ferenc zeneszerző
Vágólapra másolva!
Bő 170 évig lapult egy német archívumban Liszt Ferenc töredékes operája. Az alkotás kéziratát 10 éve találta meg egy brit kutató, aki két évig bogarászta a zenei gyorsírással készült jegyzeteket. Munkája eredményeként májusban hallhatja először közönség a töredékopera egy részletét.
Vágólapra másolva!

Tíz évvel ezelőttig úgy tudta a világ, hogy Liszt Ferencnek egyetlen befejezett operája van, a Don Sanche, avagy a szerelem kastélya. Azonban a 2000-es évek közepén egy brit kutató, David Trippett a Cambridge-i Egyetemről rábukkant egy addig ismeretlen Liszt-opera kéziratára. Egy német archívumban kutatott, mikor beleakadt az operába. Pontosabban egy töredékre.

"Soha nem fogjuk megtudni, miért hagyta félbe az operát" wikimédia - Olivhill / Photographer Franz Hanfstaengl

A 111 oldalas, többnyire zenei gyorsírással lejegyzett kéziratot eddig kevés szakember látta, de a legtöbb azt mondta, hogy látványosan töredékes, valószínűleg egyetlen felvonás. Ami viszont rosszabb, hogy

sokszor olvashatatlan, és éppen ezért szinte megfejthetetlen az anyag

- mondták. Az operarészletet megtaláló brit kutató mégis nekidurálta magát, és az elmúlt két évben lényegében csak ezen dolgozott. Munkája eredményeként pedig idén nyáron, a BBC Cardiff Singer of the World verseny döntójében előadják az opera egyetlen felvonásának egy 10 perces darabját. Ez lesz az első alkalom, hogy közönség hallhatja Liszt másik operáját. Még ha csak egy részletét is - írja a Cambridge-i Egyetem honlapja.

Trippett azt mondta, "noha eddig lehetetlennek tűnt összerakni a kézirat elemeit, Liszt jegyzeteinek részletes tanulmányozása után mégis világosan kiderülnek az opera első felvonásának fontos elemei". Egyébként

az opera olasz nyelvű, és Lord Byron Sardanapalus című tragédiáján alapul.

A szöveget a Cambridge-i Egyetem olasz kutatója, Francesca Vella bogozta, míg egy másik szakértő pedig olaszról angolra fordította. Trippett azt is mondta: "soha nem fogjuk megtudni, Liszt miért hagyta félbe az operát, és szerintem nagyon meg lenne lepve, ha megtudná, hogy mi most elővettük. De szeretném azt hinni, hogy elmosolyodna rajta".

Az opera feltárásáról és rekonstrukciójáról dokumentumfilmet készít a Cambridge-i Egyetem. A filmet május 15-én adják ki. A megmaradt első felvonás kritikai és teljeskörű feldolgozását egyébként az Editio Musica Budapest végzi majd 2018-ban.