Egy Hitler-festmény is látható egy művészetről és őrületről szóló olasz kiállításon – közölték a Garda-parti Salóban rendezett tárlat szervezői.

A kis olajfestményt egy neve elhallgatását kérő német magánygyűjtő adta kölcsön a szombaton megnyílt Museo della follia (Az őrület múzeuma) című kiállítás számára. A festmény a kurátor szerint távolról sem mestermű. 

"A művészettörténetben sok olyan alkotót ismerünk, akinek az elméjét súlyos zavarok gyötörték, ők a látomások, hallucinációk nyelvén fejezték ki magukat" – magyarázta az ANSA hírügynökségnek Vittorio Sgarbi közismert olasz művészettörténész, író és tévés személyiség. Szerinte a Hitler-festmény művészi szempontból értéktelen, ám sokat mond a náci diktátor lelkéről: "semmi nagyság, csupán a nyomorúság" mutatkozik meg a vásznon. 

A bécsi szépművészeti akadémia elutasító döntése után politikussá lett Adolf Hitler cím nélküli festménye mellett Francisco Goya spanyol és Francis Bacon angol festő, valamint számos olasz művész alkotása látható.