Megdöbbentően kevés nyugdíjat kap Demjén Ferenc

2017.03.13. 12:48

Havonta 48 500 forint nyugdíjat kap Demjén Ferenc, de nem a saját megélhetése miatt aggódik.

Az énekes-dalszerző a Blikknek beszélt arról, hogy milyen kevés a nyugdíja.  

"Én ma is dolgozom, anyagi háttérrel is rendelkezem, de mindig, amikor az utalást a számlámon meglátom, azokra a korombeliekre gondolok, akik hasonlóan jártak, és most szociális juttatásokra szorulnak,  hogy ebből a pénzből valahogy, nagyon szegényesen megéljenek" – mondta Demjén. Arról is beszélt, hogy nagyon bántja, hogy azok, akik az életüket tették fel arra, hogy másoknak a zenével örömet szerezzenek, ma nyomorogni kénytelenek. 

Demjén Ferenc a 70. születésnapja alkalmából interjút ad az Origónak 2016 decemberébenFotó: Hirling Bálint - Origo

Demjén Ferenc a saját bevallása szerint több mint 40 éven át fizette a járulékokat. "Az államszocializmus korszakában központilag szabályozták a fellépti díjakat, és tisztán emlékszem, hogy az ORI minden fellépésem után levonta a nyugdíjjárulékot" – mondta Demjén az Országos Rendező Irodáról, amely a zenészek felügyeleti szerve volt. A működési engedélyeket és a gázsit is az ORI adta ki a zenészeknek, és elvileg ebből levonták a nyugdíjjárulékot is. A nyilvántartások azonban a rendszerváltás idején tisztázatlan körülmények között eltűntek. 

Demjén Ferenc szerint nem véletlenül: Az egykori illetékesek egész egyszerűen nem fizették be a levont járulékokat, magyarul lenyúlták a zenésznyugdíjakat"  – mondta. 

Korábban több ismert zenészről is kiderült, hogy milyen kevés nyugdíjat kap: a Blikk szerint Kóbor János vagy Nagy Feró nyugdíja az 40 ezer forintot sem éri el.  

KAPCSOLÓDÓ CIKK