Csomós Marit választották a nemzet színészének a címet viselő művészek hétfőn, Budapesten.

A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, és a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a február 26-án meghalt Berek Kati helyére Csomós Mari kerül a testületbe. 

A színház honlapján olvasható közlemény szerint a nemzet színészei alig több mint félórás tanácskozás után hozták meg döntésüket. Almási Éva, Molnár Piroska, Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente és Tordy Géza személyesen jelent meg a Nemzeti Színházban, Szacsvay László, Törőcsik Mari, Andorai Péter, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon adták le szavazataikat.

Csomós Marinak elsőként a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila gratulált telefonon, majd sorra a nemzet színészei is.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forintos juttatásban.

Csomós Mari 1943-ban született. 1961-1965 között végezte el a Színművészeti Főiskolát, utána Veszprémbe szerződött. 1968-1971 között a kecskeméti Katona József Színház, 1971-1978 között pedig a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1978-1983 között a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1983-ban pedig a Katona József Színház alapító tagjai között volt. Itt 1994-ig marad, utána az Új Színházhoz szerződött. 1997-ben került a Radnóti Miklós Színházba, amelynek jelenleg is társulati tagja.

Csomós Mari több mint öt évtizedes színházi karrierje mellett számos játék- és tévéfilmben is szerepet kapott. Az 1970-es években játszott a Jancsó Miklós rendezte Még kér a nép-ben, Fábri Zoltán 141 perc a befejezetlen mondatból című filmjében, de a 2000-es Jadviga párnájá-ban és a 2004-es Állítsátok meg Terézanyut!-ban is. 

Csomós Mari a Radnóti színházbanFotó: Szabó Gábor - Origo

1973-ban Jászai Mari-díj kapott, 1978-ban pedig érdemes művész lett. 1996-ban megkapta a Kossuth-díjat, 1999 óta örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, 2014-ben pedig Prima Primissima díjas lett.

2015-ben interjút készített vele az Origo, akkor arról beszélt, hogy mindig is színész akart lenni, és számára ez jelent mindent.
Ha beteg vagyok, meggyógyít, ha depressziós vagyok, jó kedvem lesz tőle. Azt az örömöt jelenti, hogy adok. Ami bennem van, őszintén odaadom a közönségnek – mondta.