Bob Dylan több hónapos késéssel, szombaton átvette az irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, európai turnéjának első állomásán.  

Erről a díjat odaítélő Svéd Akadémia egyik tagja, Horace Engdahl és a testület állandó titkára, Sara Danius tájékoztatta az SVT svéd közszolgálati televíziót.

A ceremóniát Dylan kérésére szűk körben, a sajtó kizárásával tartották, és semmilyen részlet nem szivárgott ki róla. Dylan minden bizonnyal átadta a díj átvételének előfeltételeként elvárt, úgynevezett Nobel-beszédének videofelvételét.

Bob Dylan a december 10-i, stockholmi gálán egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem vett részt. Ahhoz, hogy átvehesse a kitüntetés mellé járó 8 millió svéd koronát (256 millió forint) a Nobel-díj előírásai szerint hat hónapon belül kellett megtartania előadását a méltatásában megjelölt témában.

Dylan szombaton és vasárnap koncertezik a svéd fővárosban. Ezután Oslóban, Koppenhágában és Lundban folytatja európai körútját, majd pedig Németországban áll színpadra.

Az amerikai énekes-dalszerző az első zenész, aki irodalmi Nobel-díjat kapott, mert a zsűri indoklása szerint új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.