Meghalt James Rosenquist, az amerikai pop-art egyik úttörője

James Rosenquist
US Pop art movement artist James Rosenquist, poses 12 May 2004 in front of his painting "Elect President" which is part of the new Guggenheim Bilbao Museum exhibition "James Rosenquist: A Retrospective", the first survey of the artist's work in all media in more than thirty years, that will remain on view in the northern Spanish Basque city of Bilbao from May 13th through October 17, 2004. AFP PHOTO / RAFA RIVAS / AFP PHOTO / RAFA RIVAS
Vágólapra másolva!
83 éves korában meghalt James Rosenquist, akit az amerikai pop-art festészet egyik úttörőjeként tartanak számon.
Vágólapra másolva!

Rosenquist pénteken, hosszú betegség után halt meg New York-i otthonában. A hírt a művész felesége, Mimi Thompson közölte a New York Times-szal.

Rosenquist Észak-Dakotában született 1933-ban, a Minnesotai Egyetemen tanult művészetet, majd az iparban és a reklám területén helyezkedett el.

Először egy óriásplakátokat gyártó cégnek dolgozott:

reklámokat festett filmekhez, üdítő- és szeszes italokhoz. 1955-ben költözött New Yorkba, ahol megint művészeti képzésben vett részt, egy idő után viszont ismét reklámplakátok festéséből élt. Később ő maga is arról beszélt, hogy ez döntő befolyással volt műveinek esztétikájára.

1960-ban fejezte be az óriásplakátok készítését, miután két munkatársa munka közben leesett egy álláványról és meghalt. Még ebben az évben saját műtermet bérelt, és más pop-art művészek hatása alatt ő is ebben a stílusban kezdett festeni. 1962-ben volt az első önálló kiállítása a New York Times életrajza szerint.

Fontosnak tartotta, hogy Warholtól és Lichtensteintől megkülönböztesse saját művészetét.

"Sose foglalkoztam logókkal, márkanevekkel és filmsztárokkal, mint Andy. Royjal ellentétben engem sose érdekelt, hogy a popmédiát ironikusan utánozzam, én rejtélyes képeket akartam készíteni" - írta 2009-es, Painting Below Zero: Notes on a Life in Art című önéletrajzában.

James Rosenquist egyik leghíresebb festményével, a President Electtel Forrás: AFP/Rafa Rivas

A szürrealisztikus kollázsok is inspirálták. Egyik leghíresebb műve az 1960-61-ben festett President Elect. Ezen a képen John F. Kennedy arca mellett egy sárga Chevrolet és egy szelet torta látható. "Kennedy arca az elnökválasztási plakátjáról való. Akkoriban nagyon izgalmasnak tartottam azokat az embereket, akik saját magukat reklámozták. Az ígéreteinek felét a Chevrolet, a másik felét a tortaszelet jelenti" - magyarázta a képet.

Rosenquist művei ritkán tartalmaztak politikai üzeneteket, de leghíresebb alkotása pont ilyen: a több mint 26 méter hosszú F111, mely egy amerikai katonai repülőgépről kapta a címét.

Egy ideig New York helyett inkább Floridában élt és dolgozott, egy 2009-es erdőtűzben viszont odaveszett Rosenquist sok képe és a háza is.

Önéletrajzában így írt a képzőművészeti stílusról, amelynek ő is fontos tagja volt: