12,6 millió dollárért vették meg Warhol Mao-portréját

2017.04.03. 09:56

Andy Warhol amerikai pop-art művész Mao Ce-tungot ábrázoló portréját 12,6 millió dollárért vette meg valaki egy hongkongi árverésen.

Andy Warhol Mao Ce-tungot ábrázoló portréja a Sotheby's aukciósház vasárnapi árverésén kelt el 12,6 millió dollárért, azaz körülbelül 3,6 milliárd forintért. A rendezők valamivel többet,

15 millió dollárt vártak érte,

végül 11 millióért kelt el, amire jött még az adó és ilyen-olyan díjak, így lett végül 12,6 millió dollár a vége.

Warhol Mao-portréjaForrás: Sothesby's

A vevő egy ázsiai gyűjtő, aki kérte, hogy nevét ne hozzák nyilvánosságra. Az előző tulajdonos egyébként egy szintén névtelen műgyűjtő-befektető volt, aki még 2014-ben Londonban vette a portrét 7,6 millió fontért (körülbelül 9,4 millió dollárért) – írja a BBC. Nyilván még a közvetítői díjjal együtt is keresett valamennyit az üzleten, de valószínűleg ő is boldogabb lett volna egy 15 millió dolláros árral.

Warhol 1972-ben kezdte festeni a szitanyomásos Mao-sorozatot, amikor a hidegháború idején pattanásig feszült amerikai–kínai viszony Richard Nixon elnök történelmi látogatása után enyhülni kezdett. Érdekes, hogy korábban a Mao-ábrázolások ellenőrzését végző kínai hatóságok

nem engedték kiállítani a portrésorozat darabjait

az ország szárazföldi területén, négy évvel ezelőtt még sehol sem voltak láthatók az országban. A Mao Vörös könyvecské-je alapján készült arcmásokat a 20. század egyik leghíresebb képeinek tartják. A portrék pop-art művek sztár- és tömegáru-ábrázolásával tették halhatatlanná a Kínai Kommunista Párt alapítóját, akit Warhol hasonlóan jelenített meg, mint Marilyn Monroe-t.

Warhol Monroe-sorozatának néhány darabjaForrás: AFP/Nelson Almeida

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK