87 éves korában, szombaton meghalt Kakehasi Ikutaro, az elektronikus hangszereket gyártó Roland Corp. alapítója. A japán mérnököt és üzletembert az elektronikus zene egyik pionírjaként tartják számon.

Kakehasi 1930-ban született Oszaka prefektúrában. Az 1950-es évek közepén egy elektronikai cikkeket forgalmazó üzletet vezetett Oszakában, majd belevetette magát az elektronikus hangszerek világába, miután egy templom felkérte elektromos orgonájának megjavítására.

1972-ben megalapította a Roland céget a Sizuoka prefektúrabeli Hamamacuban, ahol egyebek között elektromos zongorákat és szintetizátorokat kezdett gyártani. Kakehasi nevéhez rengeteg olyan elektromos dobgép és szintetizátor kifejlesztése fűződik, amelyeket előszeretettel használtak a popzenében az 1970-es évek közepétől. Ilyen a legendás TR-808 dobgép, amely a 80-as, 90-es évek hiphop- és dance-számainak kedvelt alapja lett,  mert olcsó, könnyen használható, és nagyon változatos hangzást lehet vele elérni. 

2013-ban készített kép Kakehasi Ikutaróról, a Roland Corporation elektromos hangszereket, felszereléseket és szoftvereket gyártó japán cég alapítójárólForrás: MTI/AP/Kyodo News/

A TR-808 elterjedtségét jól mutatja, hogy Marvin Gaye, Madonna, Whitney Houston, de a Nine Inch Nails is sokat köszönhet neki. Kanye West pedig egy egész albumot szentelt a dobgépnek, a 808s & Heartbreak-et. 

Kakehasi Ikutaro 2013-ban Dave Smith mérnökkel, zenésszel közösen technikai Grammy-díjat kapott a MIDI – Musical Instrument Digital Interface – technológia kifejlesztésében való közreműködéséért. 

Kakehasi négy évtizeden keresztül vezette a Roland hangszergyárat. Halálhírét egy korábbi kollégája jelentette be a Facebookon a Guardian beszámolója szerint. 

Marc Almond a Tainted Love című slágeréről ismert Soft Cellből a Twitteren úgy jellemezte Kakehasit, hogy megváltoztatta a zenét. Köszönet az elektrohangzásért” – írta.