Ilyen diktátor John Malkovich

John Malkovich Sophie von Kessel Michael Sturminger Just Call Me God - A diktátor utolsó beszéde
Sophie von Kessel az újságírónő és John Malkovich a diktátor szerepében Michael Sturminger Just Call Me God - A diktátor utolsó beszéde című drámájának előadásán a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2017. április 4-én.
Vágólapra másolva!
John Malkovich diktátorként lépett színpadra kedden a Müpában, a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Just Call Me God - A diktátor utolsó beszéde című új produkcióját a márciusi világpremier után néhány héttel láthatta a magyar közönség.
Vágólapra másolva!

John Malkovich 2012 után ismét a Budapesti Tavasz Fesztivál vendége volt. Egyszemélyes színházi-zenei drámájában, amelyet angol nyelven, magyar felirattal láthatott a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a közönség, Martin Haselböck kísérte orgonán a világhírű amerikai színészt.

Az idők kezdete óta napjainkig újra és újra színre lépnek azok az uralkodók, vezetők, akiket az emberek természetfeletti erővel, mindenhatósággal, sőt: isteni képességekkel ruháznak fel. Hogyan lehetséges mindez? Miért vagyunk ilyenek? Ennyire hiszékenyek és romlottak volnánk?

John Malkovich magához ragadja a szót, és mindent elmagyaráz" - áll az előadás ismertetőjében, a Müpa honlapján.

John Malkovich mint diktátor Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Giacomo-variációk és a Budapesten is bemutatott Pokoli vígjáték - Egy sorozatgyilkos vallomásai után John Malkovich és Michael Sturminger író, rendező ismét egy különleges színházi-zenés előadást készített. A világpremiert Hamburg futurisztikus hangversenytermében, az Elbphilharmonie-ban tartották.

John Malkovich a produkcióban minden idők összes diktátorának bőrébe bújik, hogy szembesítsen az önkény technológiájával.

- mondta a színész a márciusi, hamburgi premier előtt.

Malkovich és Michael Sturminger darabjában a színész egy kitalált, összeomlás előtt álló ország diktátorát alakítja, aki őrülten ragaszkodik istenhez való hasonlatosságához, még akkor is, amikor ellenfelei már az ajtaja előtt állnak. A zenei ellenpontot szolgáltató orgonista-karmester, Martin Haselböck a korábbi produkciókban is aktív szerepet vállalt. Zenei válogatásában Bachtól Messiaenon át Ligeti Györgyig a zenetörténet különleges szelete szólal meg, a színház és a klasszikus zene szimbiózisa szintén az önkényuralom működését boncolgatja.

Az előadáson készült képekből itt talál válogatást:

Sophie von Kessel az újságírónő és John Malkovich a diktátor szerepében Michael Sturminger Just Call Me God - A diktátor utolsó beszéde című drámájának előadásán a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2017. április 4-én. A képre kattintva galéria nyílik. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 23-ig 40 helyszínen több mint 150 koncerttel, kiállítással, színházi és táncelőadással várja a közönséget, a részletes program a
http://btf.hu honlapon található.