Kodály Zoltán előtt tisztelegnek a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Vágólapra másolva!
A 135 éve született zeneszerző és zenepedagógus, Kodály Zoltán nélkül elképzelhetetlen lenne a magyar zenei élet. Előtte és munkássága előtt tiszteleg a Budapesti Tavaszi Fesztivál kamara- és kórusműveinek előadásával, valamint a magyar népzenék ősbemutatójával.
Vágólapra másolva!

Komponálása, népdalgyűjteménye mellett a pedagógiai módszerei alapjaiban megváltoztatták a zenéről való gondolkodásmódot. Módszereit nem csak hazai, hanem nemzetközi elismertség is bizonyítja.

A Budapesti Tavaszi fesztiválon nem csupán magyar előadók vesznek részt, ami a nemzetközi hírnév tükrében egyáltalán nem meglepő. Különleges utazást biztosít az érdeklődök számára a

fiatal japán szoprán, Ayane Imai Vigadó-béli dalestje. Április 10-én felépül egy híd a magyar és japán zenevilág között.

Ezután Kodály-Adagio szerzeménye lesz hallhaló a Lappföldi Kamarazenekar előadásában, amelynek átiratát Sulyok Imre készítette. Fülei Balázs zongoraestjének a Klebelsberg Kultúrkúria ad majd otthon április 12-én.

A Classicus Ensemble koncertsorozatban Kodály kamaraműveiből a Múzsák csöndje- Múzsák hangja is hallható lesz április 15-én és 16-án.

Lesz, aki egy crossover bemutatóval

tiszteleg Kodály művészete előtt. Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs Ködellik Mátra című művükben ötvözik a stílusokat, melynek bemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak meg április 19-én. Koncertjük külön Kodály-évfordulójára készült, aminek első felébe különleges formában csendülnek fel Kodály Zoltán kompozíciói. A zongora hangja mellett felhangzik a tárogató, más néven népi furulya. A koncert második felében az ősi magyar népzenék ihlette, Sír az út előttem című dalciklus bemutatójára kerül sor.

A Magyar Állami Népi Együttes új előadása a Tánckánon-Hommae a Kodály címmel bemutatásának a MÜPA ad otthon április 21-én és 22-én.

A Fesztiválzáró ünnepséget Örvendjen az egész világ címmel rendezik meg a Budapesti Olasz Kultúrintézetben. A MÁV Zenekar közreműködésével és Medveczky Ádám vezénylésével a Budavári Te Deum is megszólalhat. Majd a zeneszerző

leghíresebb színpadi műve, a Háry János

kerül megrendezésre Anger Ferenc által, Palló Imre vezényletével a Müpában április 23-án. Dobák Attila áll a főszerepben, akinek ez lesz az

első budapesti debütálása is.