Szabó Magda, a stílusikon

2017.04.14. 11:44

Idén száz éve született Szabó Magda, Náray Tamás pedig különleges, több mint 40 darabos kollekcióval tisztelgett az írónő emléke előtt. A Szabó Magda-művek inspirálta kreációit csütörtökön mutatták be a Várkert Bazár irodalmi estjének keretében. Nézze meg, milyen ruhák születtek Az ajtó, a Régimódi történet vagy éppen Szabó Magda versei nyomán. 

Modellek Szabó Magda Az őz című regénye által inspirált ruhákban. A képre kattintva galériát nézhet meg a bemutatórólFotó: Szabó Gábor - Origo

A centenáriumi év kapcsán számos különleges program lesz 2017-ben, ilyen volt a Várkert Bazárban, két nappal a költészet napja után megrendezett rendhagyó verseskötet-bemutató is, amely az ICON címet kapta. Házigazdája és a centenárium egyik főszervezője, Juhász Anna arról beszélt, hogy a leginkább prózaíróként ismert Szabó Magdát most költőként is szeretnék bemutatni.

Az est második felében pedig Szabó Magda mint stílusikon került előtérbe, aki a szigorú református nevelést kapó debreceni lányból külföldi filmsztárokat megszégyenítő eleganciájú nő lett – mindezt a második világháború utáni Magyarországon. 

Náray Tamás és Juhász Anna Szabó Magdáról beszélget április 13-án a Várkert BazárbanFotó: Szabó Gábor - Origo

A szintén debreceni születésű divattervező, Náray Tamás arról beszélt, hogy Szabó Magdának ezzel a vonásával keveset foglalkozunk, pedig divatteremtő képessége volt, és ma azt mondanánk rá, hogy egy stílusikon. 

Juhász Anna elmondta, hogy Szabó Magda még a szakdolgozatát is hasonló témában írta: a római szépségápolást vizsgálta benne.

Pedig – ahogy ő maga írta –, a debreceni Dóczy leánynevelőnek köszönhetően az érettségiig olyan volt, hogy "Cromwell kacagott volna boldogságában, ha ismerhet". Egy Bécsben töltött hónap után viszont már egy filmszínésznő külsejű Szabó Magda szállt le a vonatról. 

Náray Tamás a Szabó Magda által inspirált kollekcióról elmondta, hogy nagyon kedvelt korszaka a 60-as, 70-es évek, és ez, illetve az írónő műveinek hangulata, Szabó Magda eleganciája köszön vissza a ruhákon. 

Náray Tamás és a modellek. A képre kattintva galériát nézhet meg a kollekció bemutatójárólFotó: Szabó Gábor - Origo

KAPCSOLÓDÓ CIKK