A Budapesti Tavaszi Fesztiválon kiállítás nyílt a világ legnagyobb operatőrének tartott Vittorio Storaro képeiből. A kivételesen érdekes kiállítást a Robert Capa Központban lehet megnézni. A filozofikus gondolkodású, páratlanul művelt Storaro egyébként nem is operatőrnek tartja magát, hanem cinematographernek. Vagyis, filmkészítőnek.

  

Az utolsó tangó Párizsban, Marlon Brando és Maria SchneiderForrás: Collection Christophel/© United Artists/United Artists

Vittorio Storaro nemcsak a filmtörténetet, de az egész közgondolkodást megváltoztató filmeket fényképezett. Elég Az utolsó tangó Párizsban vagy az Apokalipszis, most című filmekre utalni. Igazából négy nagy filmrendezőhöz kapcsolódik különösen az életműve. Bernardo Bertolucci, Francis Ford Coppola, Warren Beatty, Carlos Saura.

Warren Beatty és Diane Keaton a Vörösök című filmbenForrás: Collection Christophel/© Barclays Mercantile Industrial Finance / JRS Productions/Barclays Mercantile Industrial F

Kétségtelen, Beattyt általában nem tartják számon a legnagyobbak között, de éppen a Vörösök, a John Reed életét és az 1917-es orosz forradalmat feldolgozó filmje remekmű, ezért egyébként Beatty rendezői, Storaro operatőri Oscart kapott. (Másik két Oscarját az Apokalipszis, mostért, illetve Az utolsó császárért kapta, és jelölték a Dick Tracyért.)

Apokalipszis, mostForrás: Collection Christophel/© Zoetrope Studios/© Zoetrope Studios

Kamerája előtt az európai és a világ filmművészetének legnagyobb színészei álltak: Marlon Brando, Robert De Niro, Al Pacino, Jack Nicholson, Peter O'Toole, Diane Keaton, Dustin Hoffman, Gérard Depardieu, Isabelle Adjani, Jean-Louis Trintignant, Burt Lancaster, Donald Sutherland, John Malkovich, Michelle Pfeiffer – és a névsor persze még hosszan folytatható.

Vittorio Storaro a Tények Este stúdiójában, Andor Évával

Storaro ritkán ad interjút, de ha igen, akkor a legmélyebb művészeti kérdésekről beszél. A világhírű filmművésszel Andor Éva beszélgetett. Az interjú ma késő este látható a Tények Estében, a TV2-n.