Vágólapra másolva!
Nádas Péter, Tóth Krisztina és Peer Krisztián is fellép a kilencedik, nyári Margón. Június 7-11-ig a Petőfi Irodalmi Múzeumban lesz a fesztivál.
Vágólapra másolva!

Június 7-11-ig, öt napon át tart idén is a Petőfi Irodalmi Múzeumban és udvarán a nyári Margó Irodalmi Fesztivál. Ez lesz a kilencedik Margó, amivel a szervezők továbbra is az irodalom magányos voltát kérdőjelezik meg, és

teszik közösségi élménnyé a novellákat, regényeket, verseket és drámákat.

A Margó nyáron, és két éve már ősszel is írók, könyvek és olvasók egymásra találását jelenti rendhagyó szerzői estek, koncertek és felolvasások keretében.

A tavalyi Margó Irodalmi Fesztivál Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál

Az idei program egyik főszereplője a tizenkét év után új, nagyszabású könyvvel jelentkező Nádas Péter lesz. A Világló részletek című műve nemcsak a Margó, de egyelőre az év egyik legfontosabb könyvének tűnik. A nyári Margó biztos szereplője még Peer Krisztián, aki 42 című kötetével már megjelent a sikerlistákon. Fellép még Szív Ernőként Darvasi László, aztán új, már a felnőtteket célzó regényével Kemény Zsófi, és az új tárcagyűjteményét bemutató Tóth Krisztina, valamint Tisza Kata is. A fesztivált a Bookline és a Főváros támogatja.

A legutóbbi irodalmi Nobel-díjas,

Bob Dylan zenéi is megszólalnak majd különböző élő koncerteken.

Emellett saját estje lesz Bródy Jánosnak. És a júniusi Margón lesz az Aegon-díj shortlistjére került tíz kortárs íróról készült portréfilm premierje, amelyből jobban megismerhetjük a győztes Krasznahorkai Lászlót, rajta kívül pedig de Spiró Györgyöt, Térey Jánost, Zoltán Gábort és Németh Gábort is.

Az emlékév kapcsán több program is emlékezik a kétszáz éve született Arany Jánosra: a kortárs költőket inspiráló és bevonó Kedvencek temetője program ezúttal a Toldiból merít, az Éjszaka a múzeumban pedig Arany balladái alapján rémisztgeti a résztvevőket, míg a PIM Arany-emlékkiállítását tárlatvezetésekkel lehet majd megnézni. A hagyományos mellett a digitális technológiákat is használja a tárlat, aminek elsődleges célja feltérképezni, hogy a Arany miként reagált a korabeli közéleti eseményekre és a modernitás kihívásaira.