Egy sötét, rettegéssel teli kommunista korszakról akart átfogó képet adni a könyv szerzője, azt remélte, ledönti a félelem gátját az olvasóiban, de ehelyett ellenszevvel, negatív kritikával, és még több félelemmel szembesült. 

Vajon van-e elfogadható változata a kommunizmusnak, minden kudarca után? Egy német szerző, Bini Adamczak írt erről egy könyvet, amely Kommunizmus gyerekeknek címmel jelent meg, bár felnőtteknek szánták.

A társadalomteoretikus szerző 2003-ban írta meg a könyvet, amelyet egy frankfurti konferencián mutattak be. A konferencián jelen levő Simon Critchley filozófus és kollégája, a szlovén Slavoj Žižek azt a kérdést tették fel, hogy lehet-e a kommunizmusra nem ortodox nézőpontból tekinteni.

Adamczak azt mondta: Olyan módon írtam a könyvet, amely visszahozza a vágyat egy másik világ iránt. Olyan vágyat, amelyet a tekintélyelvű szocializmus csalódása okozott az úgynevezett „Történelem vége" alatt. Arra az elméletre utalt, amely a politikai és gazdasági vagy társadalmi rendszer végleges formájának kialakulásáról szól a társadalmi-kulturális fejlődés folyamán.

Annak ellenére, hogy sikeresnek találták a könyvet, mégis volt egy kisebb, ám emlékezetes vita a kiadvány körül. Adamczak szerint többen azt vitatták, ahogyan a marxizmus-leninizmuson keresztül mutatja be a kommunizmust.

Amerikában nagy port kavart

A közelmúltban Jacob Blumentfeld és Sophie Lewis fordította le angolra és illusztrálta a könyvet, amely nagy ellentmondást váltott ki az amerikai jobb és baloldalon. Több különböző címen is megjelent a kiadvány. Sokan követelik, hogy tiltsák be és égessék el a könyvet. 

Az MIT Press kiadó és a szerző is biztosította az olvasókat, hogy ez nem fordul elő.

Hatalmas vita van a közösségi médiában is. Más kritikusok a könyv címét bírálják. Volt olyan politikus, aki a Trwitteren kritizálta a könyvet mondván, hogy

egy halálos ideológiát konvertált át mesébe.

Marc Lowenthal, az MIT Press szerkesztője blogbejegyzésben védte a könyvet, miszerint: Nem hiszem, hogy kérhetnénk világosabb magyarázatot vagy leírást egy olyan dologról, mint egy piaci válság, az elidegenedés, mint amit ez a könyv kínál az olvasó számára.  A kéziratot hummoral és bájjal készítették, és én arra gondoltam, hogy ez egy szívből jövő erőfeszítés azért, hogy el lehessen képzelni, átélni és megismerni egy más politikai és szociális valóságot.

Annak ellenére, hogy az Amazon.com a gyerekkönyvek menüjébe sorolja be, a kiadó határozottan kijelentette, hogy az MIT Press nem gyerekkönyv kiadó.

Adamczak közben gyűlöletkampány célpontja lett, még antiszemita összeekesüvés-elméletekkel is szemben találja magát - olyanokkal, amelyek a könyvében is szerepelnek. 

Azt mondta erre: meglepő, hogy az emberek félelemmel reagálnak egy olyan könyvre, amely pont a félelem megszüntetését célozta meg.

Állandó a kereslet a könyvre

Egy interjúban a kiadó igazgatója azt mondta, hogy amikor a könyvet kiadták, valóban nem számolt azzal, hogy ilyen erős bírálatokat kap majd. 

Az ellentmondás azonban úgy tűnik, hogy nem csökkentette a keresletet, ami az elmúlt egy hónapban állandó maradt. Az Amazon ranglistáján a könyva második legnépszerűbb kiadvány.