Békét a világnak!

2017.05.12. 16:06

Várnai Gyula Peace on Earth! (Békét a világnak!) című kiállításával nyílt meg pénteken az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonja.

Egy látogató fényképez Várnai Gyula Peace on Earth! (Békét a világnak!) című kiállításán az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonjában 2017. május 12-én.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Európa gyakran elfelejti, milyen szerencsés földrész, pedig itt a kultúra olyan koncentrációjában lehet élni, mint a világ kevés más pontján" - mondta a magyar pavilon hivatalos megnyitóján az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán. Hozzátette továbbá: a művészet néha a történelmi múlt egy-egy darabjának mába emelésével provokál, de ennek segítségével megérthetjük saját múltunkat és jövőnket is. 

A magyar pavilonban most egy olyan alkotás látható, amely a hatvanas évek békeutópiáját és azt vizsgálja, mi lett abból napjainkra. Globális víziót idéz, miközben egy kommunista acélmű homlokzatán ez az üzenet egészen más jelentett, mint most - mondta a miniszter.

Fabényi Julia nemzeti biztos, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója a megnyitón felidézte, hogy a zsűri 12 pályázat közül választotta ki Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor projektjét, amely a Velencei Biennálé közönsége számára a legrelevánsabb üzenetet fogalmazza meg.

Petrányi Zsolt művészettörténész, kurátor és Várnai Gyula képzőművész Peace on Earth! (Békét a világnak!) című projektjük egyik alkotása mellett az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Brigitte Franzen, az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung ügyvezető igazgatója elmondta: Várnai Gyula kiállítása utópiákról szól, miközben a média, a politika folyton utópiákat vetít elénk. Csakhogy az utópia valami mást jelent, szó szerint nem létező helyet, amely azonban a gondolatok otthona is lehet. Ezt az utoposzt nem veheti el semmilyen hatalom - mondta. 

A tárlat nyitóeleme az évtizedekig Dunaújváros legmagasabb épületén magasodó, angolra fordított PEACE ON EARTH! neonfelirat, amelyet a projekt keretében újragyártottak, de az installáció része az 1960-1970-es évek mintegy nyolcezer kitűzőjéből épült szivárványinstalláció is.

A szivárványinstallációForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Várnai Gyula egy 1970-es Stanislaw Lem-interjút is újravágott úgy, hogy a lengyel író a jelenből feltett kérdésekre válaszol.

Az E-Wars című nyomat bonyolult kortárs összefüggésbe helyezi a világbéke kérdését: Várnai Gyula a Google információgyűjtő algoritmusát vetítette ki egy mai háborús felvételre, míg a másik képsoron a Mindent tudni akarok! című szovjet ismeretterjesztő sorozat főcíme fordul vissza önmagába.

Érdeklődők szelfiznek Várnai Gyula Peace on Earth! (Békét a világnak!) című kiállításánál.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Láthatatlan városok című videoinstalláció városképét ötvenéves sci-fi illusztrációkból állította össze a művész, az 5 perc című videomunka mellé pedig az egykori dunaújvárosi óriáskerék egyik kocsijának replikája került.

Chiristine Macel, az idei biennálé főkurátora a Viva Arte Viva című központi kiállításba meghívta Hajas Tibor és Csörgő Attila munkáit is, így évtizedek óta először került magyar művészek alkotása a főkurátori válogatásba.

Látogatók fotózzák a pavilon egyik installációját.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A nagyközönség számára május 13-án, szombaton nyíló, és november 26-ig nyitva tartó seregszemlén idén 86 ország jelentkezik nemzeti kiállítással, és a biennáléhoz városszerte 23 hivatalos kísérőrendezvény is kapcsolódik.

A magyar pavilonról az alábbi képre kattintva talál további fotókat:

Velencében május 13. és november 26. között rendezik meg az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálét.A fotóra kattintva galéria nyílik a magyar pavilonról készült képekből.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK