Találja meg a múltját 2,2 millió fotó között!

Krönung Kaiser Karls in Budapest Erster Weltkrieg Europeana Collections 1914 - 1918 Frontreise Kaiser Karl
IV. Károly magyar király
Vágólapra másolva!
A napokban tette közzé több mint kétmilliós fényképes gyűjteményét az Európai Digitális Könyvtár. A fotók ingyenesen böngészhetők, letölthetők. A felhasználásuk már más kérdés, de valamennyi fényképnél világos iránymutatás van az újrapublikálásról. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Digitális Könyvtár néhány nappal ezelőtt tette elérhetővé legutóbbi tematikus gyűjteményét, az Europeana Photographyt. Ez egy óriási fényképgyűjtemény, aminek első darabjai egészen a fotográfia első évtizedeiből valók. A gyűjtemény elképesztő méretű:

2 286 576 fotót lehet ingyenesen böngészni

a honlapon. Harmincnégy különböző országból ötven európai intézmény (főleg múzeumok és könyvtárak) anyaga érhető el a válogatásban.

Minden felvételhez részletes leírás van. Különböző infók az őrző intézményről, a fénykép forrásáról, az eredeti változat fizikai tulajdonságairól, és persze a fotók felhasználásáról, újraközlési lehetőségéről is. Mi a Hungary és Budapest keresőszavakkal kezdtük, és találtunk is szép számmal felvételeket. Az első érdekesebb a Zoltai Ferenc fogata címmel van a rendszerben.

Zoltai Ferenc szikvízüzemének egyik (ki)szállítója az 1960-as években Forrás: Europeana Photography - Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Az Europeana képaláírása magyar nyelven közölt érdekességeket arról, hogy a Zoltai Ferenc név a fogat ülésének hátoldalán lévő feliratból jött. Persze az is nagy teljesítmény, hogy magát az Európai Digitális Könyvtár oldalát

23 különböző nyelven lehet böngészni,

de az ilyen érdekességekhez már leginkább csak a Google fordítója tud segítséget nyújtani a magyarul nem beszélőknek. De ez a problematika a legtöbb képnél felmerül, amit nem olyan ország intézménye adott, ahol valamelyik világnyelv a hivatalos. Arra valószínűleg várni kellene még, hogy ezeket mind lefordítsák. Talán szerencsésebb lenne, ha a küldő intézmény fordítaná le több verzióba, persze nehéz elképzelni, hogy a gyűjtemények dolgozóinak éppen erre lenne kapacitása.

Az oldal nem a leggyorsabb, de gondolni kell arra is, hogy ekkora gyűjteménynél már ez is jó teljesítmény, ráadásul valószínűleg

nem is csak néhány ezren keresgetnek egyszerre

a szülővárosukra vagy akármilyen kifejezésre. Pesze az is igaz, már nem 2008-at írunk, amikor a digitális könyvtár már novemberi indulásának másnapján összeomlott a terheléstől. A szerverek nem készültek fel akkora érdeklődésre, amit kaptak. A lényeg tehát, hogy az új gyűjtemény jól működik, viszonylag könnyen használható, megfelelő sebességű. (A viszonylag annak szólt, hogy még mindig nem egyértelmű, hogy a letöltés gomb miért nem jelenik meg minden képnél, főleg, ha nincs meghatározva felhasználási feltétel, szerzői jog, stb.)

Az oldal szűrőjével sokat segíthetünk magunknak. Az egyik leghasznosabb talán a publikálási lehetőségek szerinti válogatás, amivel sok energiát spórolhat meg az ember. Leginkább akkor, ha valamire használni is szeretné a fotókat.

A berlines keresés egyik eredménye - a Brandenburgi kapu üvegdiája Forrás: Domini públic/Desconegut

A gyors magyarországi körbenézés után futtattunk egy berlin kulcsszavas keresést, amire nyilván még jobban dőltek a találatok. Hogy kizárólag európai intézmények adták az anyagokat, még nem jelenti azt, hogy az ember ne találna több ezer fotót a tengerentúlról. Ezért ízelítőnek beteszünk ide, a végére egyet a Yosemite Nemzeti Parkról.

A Yosemite-völgy valamikor 1867 és 1872 között Forrás: Europeana Photography - Rijksmuseum