Velencében, a Canale della Giudecca vizén látható keddtől Vincze Ottó magyar képzőművész River-pool című installációja, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében.

Májustól Velence a kortárs képzőművészet legfontosabb nemzetközi központja: nemrég megnyílt képzőművészeti biennáléra nagyjából félmillió látogatót várnak, a városban pedig

egymást érik a tárlatok.

Ezúttal a kiállítók között van a Ferenczy Múzeumi Centrum is, amely 2016 őszén Art Capital elnevezéssel indított Szentendrén kiállítás- és programsorozatot.

Vincze Ottó River-pool-ja VelencébeForrás: Origo

A tavalyi projekt egyik legnépszerűbb eleme volt a Dunán installált River-pool című alkotás. Vincze Ottó munkájának új változatát vitték most el Velencébe, ahol már a hivatalos megnyitó előtt is folyamatosan fényképezik, filmezik a művet. A River-pool című térinstalláció

tizenhét darab méretes biliárdgolyókká alakított hajózási ütközőbójából áll,

melyek a víz mozgásának engedve ringatóznak a széles Giudecca-csatornán. A biliárdtól eltérően itt nincs szilárd alap; a szüntelenül áramló víz miatt az egyébként rögzített, állandó pozícióval rendelkező golyók helyzete mindig más.

Vincze Ottó installációjában a közismert játék golyókészlete két fehér golyóval és az oldalukon viselt jelvényekkel egészül ki. Szentendrén a horgonyos, kettős kereszt töltött be, Velencében pedig az oroszlán szimbóluma játszik jelentős szerepet. A két kalmárváros jelképei egyszerre utalnak a vízi úton folytatott kereskedelemre és az abból felvirágzó kulturális örökségre.