Félmillió eurót adtak Saint-Exupery két akvarelljéért

A kis herceg
Antoine de Saint-Exupery
Vágólapra másolva!
Félmillió euróért, azaz több mint 150 millió forintért kelt el szerdán az író, Antoine de Saint-Exupery két vízfestménye, amelyeket maga készített A kis herceg című regényéhez.
Vágólapra másolva!

Szerdán Párizsban árverezték el az író, Antoine de Saint-Exupery két akvarelljét is, amelyeket A kis herceg című regényéhez készített. Az egyik A4-es méretű kép a kisfiút ábrázolja, amint a naplementét nézi, ezért 294 ezer eurót (körülbelül 90 millió forintot) adott egy gyűjtő. A másik festmény pedig, amelyen a kisfiú hason fekszik egy rózsakertben, 226 ezer euróért (69 millió forintért) kelt el az Artcurial aukciósház árverésén.

A kis herceg című regényből körülbelül 145 millió példányt adtak el világszerte, és nem elhanyagolható tény az sem, hogy

270 nyelven jelent meg.

A párizsi aukción amúgy több Saint-Exupery-relikviát is elárvereztek, köztük a világhírű könyvhöz készült 11 vázlatrajzot, amelyeket 104 ezer euróért (32 millió forintért) vásároltak meg. Az író Franciaország német megszállása után az Egyesült Államokba menekült, ahol 1942-ben írta A kis herceg-et, amelyet először 1943-ban adtak ki. Saint-Exupery 1944. július 31-én tűnt el Marseille közelében, amikor egy bevetés közben a nácik valószínűleg lelőtték a repülőgépét.